Hlavní obsah

König opouští Sky. Bude jezdit za Boru, která ulovila i šampióna Sagana

Praha

Německá stáj Bora je novým zaměstnavatelem českého cyklisty Leopolda Königa. Osmadvacetiletý rodák z Moravské Třebové minulé dva roky závodil v barvách Sky, nejbohatší stáje planety. V britském týmu dosáhl největšího individuálního úspěchu kariéry v podobě šestého místa při Giro d´Italia 2015.

Foto: Dejong Peter, ČTK

Český cyklista Leopold König se po dvou letech v týmu Sky vrací do německé stáje Bora.

Článek

„Po dvou neuvěřitelných letech ve Sky je čas na změnu a na nové cíle! Nemůžu ani dostatečně poděkovat Sky tu možnost, kterou jsem v posledních dvou letech dostal! Vracím se do týmu, kde to vše začalo," komentoval přesun König.

Když přestupoval z tehdejšího týmu NetApp Endura do Sky, byl nadšený. „Všechno je podřízeno závodění. Na všechny oblasti života máme lidi. Veškerý čas mohu věnovat jen tréninku, žádné plýtvání energií na věci, které nesouvisí s kolem," lebedil si König.

Po dvou letech tým opouští. „Nabral jsem zkušenosti k nezaplacení," přitakal. Mohl klidně zůstat, ale při přetlaku elitních jezdců by jen velmi těžko získal místo lídra na některém ze závodů Grand Tour, kde by rád zaútočil na pódium.

„Jsem tak vzrušený," zvěstoval König prostřednictvím sociálních sítí čtyřiadvacet hodin před zveřejněním budoucího zaměstnavatele.

A jaké byly dva roky ve Sky? Během první sezóny skončil třetí při Giro del Trentino, následně byl šestý při Giro d´Italia. Když krátce poté Chris Froome vybojoval triumf na Tour de France, byl český závodník jedním z jeho pomocníků. Pak se ještě blýskl triumfem při etapě během Czech Cycling Tour.

Zranění, boj o smlouvu

Letošní sezóna se však pro Königa stala v první polovině velmi problematickou. Při pádu v závodě Kolem Valencie utrpěl zranění kolene. „Vznikl tam zánět. A následný hojící proces byl strašně dlouhý. I když... Zatímco doktoři ve Sky tvrdili, že budu za dva týdny fit, lékaři v Karlové Studánce mluvili od začátku minimálně o osmi týdnech. A měli pravdu. Navíc léčení probíhalo jen klidem. Některým cyklistům pomůže, když se koleno vyčistí. Jenže u mě nebylo nic takového třeba. Malý zánět způsoboval bolest a omezoval hybnost celého kolena," vyprávěl König.

Pochopitelně jej tížila nervozita. Nemohl závodit, přitom bojoval o nový kontrakt. „Byla to obrovská frustrace. Tím spíše v roce, kdy člověk jede o dobrou smlouvu. Hodně mi pomohla rodina, přítelkyně. Prakticky jsem netrénoval. Jen jsem cvičil, plaval, pracoval s fyzioterapeuty a hodně jezdil po lékařích," krčil rameny.

Dokázal se však vrátit včas, aby se stal českým mistrem v časovce, následně v disciplíně vybojoval jedenácté místo na olympijských hrách v Riu. A měl skvěle rozjetou Vueltu, kde byl po čtrnácti etapách pátý. Hned další den ale celý tým Sky nezvládl a český jezdec se pořadím dramaticky propadl. Pak si spravil chuť druhým místem v sedmnácté etapě. „Byla to velká škola, velké poučení," hodnotil poslední Grand Tour v barvách týmu Sky.

Nyní se český závodník vrací do stáje, kde působil v letech 2011 až 2014. Nynější organizace je však výrazně odlišná. V jejích barvách bude kupříkladu působit i Peter Sagan, úřadující mistr světa. König je druhým hvězdným českým závodníkem, jenž bude v příští sezóně závodit za jiný tým. Roman Kreuziger už před pár týdny oznámil přestup do stáje Orica-BikeExchange.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články