Hlavní obsah

Tiňkov: Odchodu nelituji, v cyklistice je nepořádek

Ruský podnikatel Oleg Tiňkov, jenž se již dříve rozhodl skončit po této sezóně s podporou stáje Tinkoff a utnout své působení v cyklistice, svého kroku ani s odstupem času nelituje. Důvodem je nepořádek, který v ní podle jeho názoru přetrvává. Viní z něho Mezinárodní cyklistickou unii (UCI).

Foto: facebook Romana Kreuzigera

Roman Kreuziger na trati Tour de France.

Článek

Jako majitel týmu se osmačtyřicetiletý Tiňkov rozloučil s cyklistikou v sobotním závodu Kolem Lombardie, kterým skončil letošní seriál WorldTour.

"Věděl jsem dlouho, že ten konec přichází, takže emoce nebyly nijak silné. Na Tour de France to bylo emotivní, když jsem věděl, že jde o mou poslední Tour. Ale když budu zcela upřímný - odchodu absolutně nelituju. A mé rozhodnutí podpořily všechny ty události, které se odehrály v posledních měsících. V cyklistice není transparentnost, jen nepořádek," řekl Tiňkov, do jehož týmu patří i Roman Kreuziger.

Domnívá se, že budoucnost WorldTour je i proto velmi nejistá. "Podívejte se na to, co za nepořádek přineslo zredukování na 17 týmů, nebo na zmatek ohledně časovky týmů na mistrovství světa, kde pojede jen pár družstev. Nebo dokonce to, co se stalo na Vueltě, kde se rozhodli neuplatnit diskvalifikace za dojetí etapy po časovém limitu, přestože ti jezdci dokončili etapu hodinu po vítězi," vypočítal Tinkoff.

Co dělá UCI?

"Někteří lidé si myslí, že jsou to jen nepodstatné problémy. Ale pro ilustraci toho rozhodnutí na Vueltě se na to podívejme tak, že kdyby k té diskvalifikaci došlo, měli bychom v závodě nadále pět jezdců, zatímco Chris Froome (celkově druhý v cíli) by zůstal v pelotonu sám. Možná bychom pak třeba vyhráli týmovou klasifikaci WorldTour, než abychom skončili druzí za Movistarem," řekl Tiňkov.

Uvedené případy jsou podle něho příkladem špatného managementu celého sportu. "I když cyklistiku opouštím, jsem z toho rozzuřený. Za ten nepořádek je zodpovědná UCI, která s tím nic nedělá. Oni celkově dělají h...o," prohlásil Tiňkov.

Věří, že kontrolu převezme Amaury Sport Organisation (ASO), jež pořádá Tour de France, Vueltu i další akce. "V managementu profesionální cyklistiky nevidím pro UCI místo. ASO by měla vytvořit profiligu, něco jako je basketbalová NBA. A zpoplatnit přenosy z ní. Státní socialistické kanály ve Francii, Španělsku a Itálii už ji propagovaly dost dlouho."

Fanoušky tím podle něj cyklistika neztratí. "Milióny lidí milují cyklistiku a vždy budou. Mnoho z nich si za přenosy zaplatí a profitovat z toho budou všichni. Cyklistika bude mnohem větší, lepší a hezčí na sledování, když se stane skutečným byznysem," řekl Tiňkov.

Contador? Nemám ho rád

Zatímco byly veřejně známé jeho neshody se Slovákem Peterem Saganem v minulém roce, které však vyřešili hodinovým rozhovorem mezi čtyřma očima, Tiňkov nyní přiznal, že mu leží v žaludku hlavně Španěl Alberto Contador, sedminásobný vítěz Grand Tours (Giro, Tour a Vuelta).

"Respektuji ho jako jezdce za výsledky z minulosti, ale jinak ho nemám rád. A kromě Španělů ho nemá ráda ani většina jezdců z týmu. Myslím, že ve stáji Trek si s ním užijí své. Měl by skončit, už není dost silný. A může zapomenout na to, že by ještě vyhrál Grand Tour. Nevzal jsem ho ani na rozlučkovou party. Když nemohl jet závod v Lombardii, tak jsem mu řekl, až je radši doma, když je nemocný. Stejně je nudný a nikdy si s námi nedá ani šampaňské. Na rozdíl od Sagana, který je v pohodě," řekl Tiňkov.

Do cyklistiky investoval 50 miliónů eur (1,3 miliardy korun). "Ale nelze říct, že jsem je vyhodil, protože lidé v Evropě teď znají mou značku. I kdybych měl stroj čas, ty peníze bych do toho dal znovu. Miluju cyklistiku, jen jsem z toho všeho teď unavený. Ale jednoho dne se mohu vrátit," uvedl Tiňkov.

Reklama