Hlavní obsah

Mistryní světa v časovce je americká cyklistka Nebenová

Dauhá

Mistryní světa v silniční časovce se v katarském Dauhá stala jednačtyřicetiletá americká cyklistka Amber Nebenová. Stříbro si vyjela Ellen van Dijková z Nizozemska, bronz získala Australanka Katrin Garfootová před Ruskou Olgou Zabelinskou, stříbrnou medailistkou z časovky na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Foto: Ibrahem Alomari, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

Rodačka z Kalifornie Nebenová se vrátila na světový trůn po osmi letech, když za sebou v závodě bez české účasti nechala hlavní favoritky. Van Dijková na ni v cíli ztratila šest vteřin, Garfootová o další dvě sekundy více. Manko Zabelinské činilo 11 a půl vteřiny, pátá Nizozemka Annemiek van Vleutenová zaostala už o téměř půl minuty.

"Je to neuvěřitelné. Nemám slov. Srdce mi pořád hodně buší, je to pro mě neuvěřitelný úspěch. Od roku 2008 jsem toho hodně prožila, mám za sebou spoustu problémů i v osobním životě, takže tento titul je pro mě ještě o to mimořádnější," prohlásila Nebenová.

Věděla, že pro souboj s nejlepšími potřebuje udržet nastavené tempo a zvládnout také náročné podmínky s vysokými teplotami. "To mi také vyšlo. Jela jsem už v té druhé skupině a čekala hodně dlouho, jak to celé dopadne. Strávila jsem více času čekáním v tom křesle než na kole na trati. A byla jsem strašně nervózní," netajila Nebenová.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Dauhá - časovka:
Ženy (28,9 km):
1. Nebenová (USA) 36:37
2. Van Dijková (Niz.) -6
3. Garfootová (Austr.) -8
4. Zabelinská (Rus.) -12
5. Van Vleutenová (Niz.) -26
6. Brennauerová -58
7. Worracková (obě Něm.) -1:11
8. Duycková (Belg.) -1:28
9. Pawlowská (Pol.) -1:36
10. Amjaljusiková (Běl.) -1:42
Junioři (28,9 km):
1. McNulty (USA) 34:42
2. Bjerg (Dán.) -35
3. Garrison (USA) -53
...
36. Holec -3:18
53. Otruba (oba ČR) -4:19

Reklama