Hlavní obsah

Skvělý Sagan má opět zlato! Obhajobou titulu se zapsal do historie, Češi propadli

Slovák Peter Sagan jako šestý cyklista v historii obhájil titul mistra světa v silničním závodě s hromadným startem. Z šestice Čechů na startu dokončil závod na 257,5 km pouze Zdeněk Štybar, lídr týmu obsadil 45. příčku se ztrátou téměř pěti a půl minuty.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský cyklista Peter Sagan po obhajobě titulu na MS v hromadném závodě.

Článek

Sagan se v závěrečném spurtu zhruba dvacetičlenné vedoucí skupiny prosadil proti dvěma bývalým světovým šampionům. Druhý skončil Brit Mark Cavendish a bronz získal Belgičan Tom Boonen. Šestadvacetiletý rodák ze Žiliny navázal v Dauhá na svůj loňský triumf z Richmondu a korunoval vynikající sezonu, v níž ovládl také evropský šampionát ve Francii a celkové hodnocení WorldTour.

"Nemohu tomu uvěřit a jsem ještě stále v šoku, ale samozřejmě mám z toho vítězství hroznou radost. Rozhodující byly ty okamžiky, kdy se na bočním větru pole rozdělovalo a já byl posledním závodníkem, který se ještě dostal do první skupiny," uvedl Sagan. "Velký dík patří i Michaelu Kolářovi, který mi v ní potom pomáhal," ocenil hvězdný slovenský spurtér reprezentačního kolegu.

Štybar nástup nezachytil

Brzy po startu posledního závodu letošního šampionátu, na který mezi 197 jezdci nenastoupil Kolumbijec Rigoberto Urán, vyrazila vpřed sedmička uprchlíků. Při vlažném tempu pelotonu získala v šestatřicetistupňovém horku rychle náskok téměř 12 minut, ale vzhledem k jejímu složení nepředstavovala větší hrozbu.

Po třetině závodu se peloton roztrhal. Vykrystalizovala velmi silná první skupina, která se vydala za uprchlíky. Bylo v ní mimo jiné šest Belgičanů. A jak se později ukázalo, šlo o klíčovou chvíli závodu, neboť jezdci si postupně vypracovali velký náskok.

Do této skupiny se nestihl prosadit Štybar, jenž byl ve druhé skupině přibližně třiceti závodníků, která se odpoutala od zbytku startovního pole. Jeho maximem na MS zůstalo 26. místo z Florencie 2013.

Závod brzy poté skončil kvůli zranění pro jednoho z medailových adeptů Kolumbijce Fernanda Gaviriu, jenž narazil ramenem do Australana Lukea Durbridge, který zničehonic zastavil u kraje silnice.

Silná skupina brzy pohltila uprchlíky a držela si průběžně minutový náskok. Štybar a spol. začali sice manko na 26 jezdců před sebou více než 90 kilometrů před cílem stahovat, ale šlo o poslední záchvěv. Další útoky už nepřišly.

V tu dobu byla v závodě už jen polovina jezdců. Odstoupili například Australan Caleb Ewan a česká pětice Vojtěch Hačecký, Alois Kaňkovský, Jiří Polnický, František Sisr a Daniel Turek. Odstup obou skupin se chvíli ustálil na dvou minutách, jenže následně začal opět narůstat.

V samém závěru se ještě pokusil individuálně uspět Nizozemec Tom Leezer, který nastoupil 2,5 km před cílem, ani jeho útok ale úspěšný nebyl. V cílové rovince vyrazil za druhým titulem po prvenství v roce 2011 Cavendish, jenže pak se opřel do pedálů Sagan a opět po roce mohl slavit.

"Jsem trošku zklamaný. Mám spíš pocit, že jsem ztratil zlato, než že bych vyhrál stříbro. Víte, jak to chodí. Chtěl jsem být nalepený na Saganově kole, což jsem ostatně byl, ale cesta byla najednou zablokovaná. Snažil jsem se najít místo, ale musel jsem zastavit a objet Matthewse. Dotáhl jsem se ještě na Boonena, ale na Sagana už to bylo pozdě," popsal závěr závodu Cavendish.

Štybar dojel v poklidu se svou skupinou. "Tak teď už vím, jaké máte pocity v pekle. Ale na něj je ještě brzy... Gratulace Petrovi, už teď je legendou," uvedl na svém twitterovém účtu třicetiletý Štybar, stájový kolega třetího Boonena z týmu Etixx-Quick-Step.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Dauhá - závod s hromadným startem:
Muži (257,5 km):
1. Sagan (SR) 5:40:43
2. Cavendish (Brit.)
3. Boonen (Belg.)
4. Matthews (Austr.)
5. Nizzolo (It.)
6. Boasson Hagen
7. Kristoff (oba Nor.)
8. Bonnet (Fr.)
9. Terpstra (Niz.)
10. Van Avermaet (Belg.) všichni stejný čas
...45. Štybar -5:26
Hačecký, Kaňkovský, Polnický, Sisr, Turek (všichni ČR) všichni nedokončili.

Reklama

Související témata: