Hlavní obsah

Elitní cyklista po životní sezóně vyzradil strategii na boj s vánočními pochutinami

Radek MalinaSport.czPrávo

Fantastická sezóna si zasluhovala patřičnou sladkou odměnu. A tak si český elitní cyklista Petr Vakoč z týmu Quick Step Floors dopřál během minulých dnů dobroty patřící k vánočním svátkům bez omezení. Stále se totiž udržoval v tréninkovém rytmu, navíc už 27. prosince nasedl na letadlo a mířil za cyklistickými povinnostmi.

Foto: facebook Petra Vakoče

Petr Vakoč slaví triumf při jednorázovce Classic Sud Ardeche.

Článek

Příprava na novou sezónu už je dávno v plném proudu. Jak moc jste se musel během Vánoc hlídat, abyste nepřibral?

Dopřál jsem si podle chuti. Úplně všechno! Moje strategie zní hlídat se dny před svátky, ale o Štědrý den si skutečně užívám a nijak se neomezuji. Na to mám zbytek celého roku.

Je nějaká vánoční kulinářská specialita, v níž si libujete?

Určitě perníčky, které konzumuji ve velkém. Potom kokosové kuličky a vanilkové rohlíčky. Prostě cukroví, jenž je tradiční. Ve stejném duchu je i večeře na Štědrý den. Trávil jsem svátky u rodičů, takže jsem měl všeho podle chuti. Ale přiletěl jsem domů ve čtvrtek, na úterý už jsem měl zase letenku a do programu těch několika dnů v Česku zařadil i horské kolo. Nebyl tedy důvod se váhou jakkoliv zaobírat.

Představuje horské kolo příjemné zpestření přípravy nebo nutné zlo během svátečních dnů?

Mám jízdu na biku ohromně rád. Pokaždé, když se na něj dostanu, užívám si. Občas si horským kolem zpestřím trénink i během sezóny. Třeba když je volný den, nebo když mám delší pauzu mezi závody a tréninkové období je volnější. Každou zimu tvoří bike podstatnou část mé přípravy.

Závodní rok 2016 pro vás začal v lednu v Austrálii, končil jste v říjnu při klasice Kolem Lombardie. Kdy jste se vrhnul do tréninku na novou sezónu?

Dopřál jsem si pár dnů volna a s přípravou jsem začal sedm týdnů před vánočními svátky. Nejprve jsem tři týdny dřel doma. Zaměřil jsem se na posilovnu a jezdil na horském kole, protože počasí nebylo ideální. Následně jsem zamířil do Girony, kde jsem během čtrnácti dnů už zvýšil objem na kole. A plynule jsem navázal desetidenním soustředěním s celým týmem na jihu Španělska.

Kolik kilometrů v sedle kola při přípravě na novou sezónu už máte v nohách?

Myslím, že jsem přibližně na stejných číslech jako minulý rok, což je tři tisíce kilometrů. V Gironě jsem zažil několik málo deštivých dnů, ale trénink jsem nemusel vynechat ani jeden. Při týmovým soustředění poslední víkend před vánočními svátky byly v dané lokalitě extrémní přívalové deště a lokální povodně. Takže jeden den jsme strávili v posilovně a další dva dny ji kombinovali s jízdou na válcích. Ale i tak byl trénink kvalitní.

Španělská Girona bude stejně jako v minulé sezóně vaším druhým domovem v rámci přípravy?

Ano. Opět jsem si pronajal apartmán. Některé se pronajímají na rok, jiné i na pouhý den. V Gironě není během zimy a jarních měsíců turistická sezóna, tudíž je to za rozumné peníze. Byt je kompletně vybavený, nechybí žádné zařízení. Je pohodlné, když si všechnu výbavu mohu nechat na jednom místě a nemusím se s ničím tahat.

Měl jste během vánočních dnů s rodinou čas se ohlédnout se v klidu za končícím rokem, který byl ve vašem podání mimořádný? Jaké bylo hodnocení s odstupem?

Ano. Sezóna byla hodně vydařená, až nad očekávání. Dva hlavní úkoly v podobě účasti na Tour de France a olympijských hrách jsem splnil, s čímž jsem opravdu moc spokojený. Skvělé bylo i jaro. Závěr vlastně také, jen chybělo vítězství jako pomyslná třešnička na dortu.

Už předešlý rok jste hodnotil jako z cyklistického pohledu jako životní. Patří stejné označení i pro minulých dvanáct měsíců?

Jo, byla to znovu životní sezóna (směje se). Chci ve stejném duchu pokračovat a snad nadcházející rok v sedle předčí minulou sezónu. Mám laťku hodně vysoko. Ale doufám, že skutečně životní sezóna mě teprve čeká.

Po sezóně 2017 vám v týmu Quick Step Floors končí kontrakt. Bude pro boj o smlouvu stresující, nebo tento faktor naopak ještě znásobí vaše úsilí?

Uvědomuji si, že jde o hodně důležitou sezónu. Bude záležet, jak se mi povede jaro, protože jednání o smlouvách začínají hodně brzy. Nicméně ač jde o veledůležitý rok mojí kariéry, nepřipouštím si to více, než je nutné a určitě nepůjdu do závodů nijak vystresovaný. Zase budu chtít ukázat to nejlepší, co ve mně je.

Petr Vakoč
Čtyřiadvacetiletý závodník týmu Quick Step Floors. V letošním roce vyhrál tři jarní klasiky v čele s Brabantským šípem. Byl pátý na Strade Bianche. V etapovém závodě Tour La Provence byl celkově druhý a ovládl klasifikaci mladíků (do 24 let). Dojel pátý na mistrovství Evropy. Zúčastnil se Tour de France, byl členem českého reprezentačního výběru na olympijských hrách v Riu.

Reklama

Související témata: