Hlavní obsah

Hermida porazil v Českém poháru domácí bikery

KUŘIM

Slavný Španěl José Hermida splnil roli hvězdného hosta prvního závodu Českého poháru v cross country na horských kolech. Na trati v Kuřimi stříbrný medailista z olympijských her v Aténách suverénně zvítězil s náskokem dvou minut. Druhý dojel deštivém v závodu Václav Ježek z týmu ČS MTB. Závod žen vyhrála Martina Němcová z celku Pell´s hard.

Foto: Merida Czech

José Hermida

Článek

Celonoční déšť změnil technický okruh v rozbahněnou trať, na níž závodníci museli často sesednout a stoupání zdolávali v běhu. Startovní pole se hned v úvodu závodu na 47 kilometrů roztrhalo a za dvojicí Hermida, Ježek jezdil od druhého kola Milan Spěšný, který třetí místo udržel. "Jelo se mi dobře. I když se dost běhalo, tak mě to vůbec nevadilo, jsem na to zvyklý," řekl v cíli ČTK Ježek, který je na kolo na ramenou zvyklý z cyklokrosu.

Ze zahraničních startů rozzávoděný Tomáš Vokrouhlík v prvním kole ohnul sedlo, dlouho jej musel opravovat a dopředu se propracovával z hloubi startovního pole. Přesto dokázal vybojovat šesté místo.

"Na úvod sezóny kladně hodnotím hlavně výkon Spěšného a Ježka. Odstup Ježka na Hermidu je velmi malý, dobře jel i Spěšný. Škoda technických problémů Vokrouhlíka, závod by byl ještě možná dramatičtější," řekl reprezentační kouč Jiří Lutovský.

Mezi ženami vedla v úvodu Šárka Chmurová, ale v polovině závodu, který pořadatelé zkrátili o jeden okruh, ji dojela mistryně republiky z roku 2003 Němcová. V posledním okruhu Chmurová ostrému tempu soupeřky už nestačila. Na startu chyběla loňská juniorská mistryně světa Tereza Huříková a další favoritka Kateřina Bohatá, které startují na silničním závodu Gracia Tour na severu Moravy.

Reklama