Hlavní obsah

Zimovčák chce pokořit na vysokém kole i Giro

PRAHA

S cílem zdolat postupně všech jednadvacet etap letošního Gira d'Italia v sedle historického vysokého kola odjede ve středu do Belgie devětačtyřicetiletý Josef Zimovčák. Každý z dílů závodu o celkové délce 3526 kilometrů absolvuje vždy den před pelotonem, v pátek jej tedy čeká v belgickém Seraingu trasa úvodní časovky na 6,2 kilometru.

Článek

"Na belgické a italské etapy se těším každým dnem více. Ovšem nejvíce se těším na 28. května, kdy v Miláně Giro skončí," řekl na úterní tiskové konferenci v Brně Zimovčák, jenž loni zdolal na historickém kole kompletní trasu Tour de France. "Bude to stejné, ale v růžovém," upozornil cyklista. Vloni absolvoval Tour ve žlutém trikotu, který se při francouzských etapách uděluje vedoucím jezdcům průběžného pořadí. Na Giru jezdí lídr v růžovém.

Největší respekt má Zimovčák z horských etap a hlavně ze sjezdů. "Vím už, do čeho jdu. Komplikované budou přejezdy a také počasí. Nemohu říci, že mě nemůže nic překvapit. Rozhodně se nejedná o jednoduchou akci," poznamenal Zimovčák, jenž si horský terén vyzkoušel na soustředění na Korsice, kde v přípravě ujel tisícovku kilometrů.

Celkem najel za poslední půlrok 7000 tréninkových kilometrů na vysokém kole. Tuhá zima mu ale hodně komplikovala přípravu, proto musel kondici dohánět i na běžkách, rotopedu a v posilovně. Na Giru bude mít Zimovčák k dispozici šest replik historických kol s různými převody od 48 do 54 palců. Po loňském pádu, při němž se vážně poranil na hlavě a vyrazil si sedm zubů, pojede všechny etapy v cyklistické přilbě.

Zimovčák oproti loňsku rozšířil podpůrný tým, mezi šesti členy cyklistického doprovodu bude i bývalá úspěšná reprezentantka Iva Zajíčková a ve výpravě bude kuchař. Kromě spisovatelky Jarmily Ligasové, která již napsala o Zimovčákovi knihy Napříč Amerikou a Tour de France 2005, pojede letošní Giro i televizní štáb, s nímž bude režisér Břetislav Rychlík natáčet dokumentární film.

Reklama