Hlavní obsah

Cyklista Raboň nečekaně pojede Giro d'Italia

PRAHA

Vedle stabilního účastníka Gira d'Italia Pavla Padrnose bude mít česká cyklistika v letošním pelotonu slavného závodu zastoupení i v podobě dvaadvacetiletého Františka Raboně. O startu loňského mistra Evropy jezdců do 23 let z Moskvy se rozhodlo na poslední chvíli, Raboňovi to oznámil sportovní šéf týmu Mario Kummer v úterý večer.

Foto: PSK Whirlpool (www.pskhk.cz)

František Raboň (vlevo) a René Andrle na soustředění v Krkonoších.

Článek

Nominace na Giro českého závodníka pořádně zaskočila, nepočítal s ní ani v nejmenším. "Když jsem podepisoval na podzim smlouvu, tak to pro mě byla nemyslitelná představa. Že bych mohl takový závod jet, mě ani nenapadlo, vždyť v naší stáji je 29 cyklistů," řekl ČTK Raboň, který na poslední chvíli vyměnil v devítce jezdců T-Mobile Nizozemce Brama Schmitze.

Nadějný závodník má za sebou již několik startů, za poslední tři týdny absolvoval tři etapové závody. "Začal jsem letos závodit téměř o dva měsíce dříve, než jsem byl zvyklý z předchozích let. Nové prostředí, nová organizace v týmu, delší závody a etapy; to všechno se na mne nahrnulo v úvodu této sezóny," řekl Raboň.

Ve Francii Kolem Sarthu celkově skončil osmnáctý, v Dolním Sasku dojel 27. a naposledy v Porýní a Falci obsadil 54. místo. Jeho výkony sledovali jak Kummer, tak i nejvyšší šéf německé stáje Olaf Ludwig. Po závodech byl Raboň nominován na podniky ProTour Kolem Katalánska a Midi Libre ve Francii, ale nakonec se vše změnilo a pojede Giro.

Na Giru bude mít Raboň konkrétní úkoly

"Včera večer mi volal šéf a začal se vyptávat, jak se mám; to jsem už začal něco tušit. Dost rychle na mě vychrlil, zda se cítím na Giro," líčil Raboň s tím, že neměl problém říct ano. "A ve středu večer již odlétám za týmem do Bruselu," dodal.

Do pelotonu slavného závodu se zařadí s tím, že bude mít od týmu dané konkrétní úkoly. A to především v prvním týdnu, případně i v druhém. "V druhé polovině závodu, kdy jsou na Giru ty nejtěžší kopce, mám jet podle chuti a momentální fyzické situace. Jde o to poznat těžký závod, ale jeho absolvování pro mne nesmí znamenat předčasný konec letošní sezóny," řekl český cyklista.

V závodě by měl pracovat především pro Němce Jana Ullricha. Kummer ale vyžaduje také stoprocentní připravenost na časovku družstev. "Stáj ji chce vyhrát. Máme v týmu mistry světa Ullricha, Gončara a Rogerse, tak si hlavně přeji, abych důvěru nezklamal," přeje si Raboň.

"Vůbec si nedovedu představit, co mě čeká, ale je to hrozná motivace. Kdybychom vyhráli tu časovku, tím by se mi splnilo asi vše," dodal.

Reklama

Související témata: