Hlavní obsah

Češi vybojovali na horké řecké půdě premiérovou výhru

Ve čtvrtém zápase Světové ligy se čeští volejbalisté dočkali premiérového vítězství. Ve městě Lamia vrátili Řekům páteční těsnou porážku bez ztráty setu a hladká výhra je pro ně o to cennější, že jí dosáhli na půdě soupeře. Výsledek nabudil českou reprezentaci na víkendové první zápasy v domácím prostředí - v sobotu v Ostravě přivítají Francii.

Foto: Archiv

Svěřenci trenéra Řeřábka (na snímku) vybojovali premiérovou výhru.

Článek

Český tým dnes podal koncentrovanější výkon než Řekové, jednoznačně je přehrál v obraně a trenérům vyšla taktika - zařazením Jakuba Novotného na post univerzála za Poláka, hrajícího v řecké lize, domácí dokonale zaskočili. Český tým diktoval po celý zápas tempo, hrál jako kolektiv a odměnou mu byla historicky první výhra v prestižní soutěži.

Hosté měli od začátku jasně navrch a při vedení 23:17 se řítili za ziskem první sady. Jenže finiš přinesl nečekané komplikace: při podání Rumeliotise se Čechům podařilo 'ztrátovat' až na pátý pokus. Pak měli hosté přece jen výhodu prvního setbolu, a když tutéž šanci Řekové dvakrát nevyužili, napotřetí po Pláteníkově smeči to vyšlo.

Stotisícová prémie

Po sérii chyb museli čeští reprezentanti dotahovat na začátku druhé sady až tříbodové manko (4:7), jenže po krátkém výpadku nadále v obraně dobře četli hru Řeků. A domácí celek byl ten, který tolik nebojoval a dělal více chyb. Už od podání český tým stále držel soupeře pod tlakem a v závěru přidal dva klíčové body po esech Lébl. Koncovku tentokrát volejbalisté zvládli bez rozpaků a řecký trenér marně míchal se sestavou.

Šestibodový náskok v úvodu třetího setu byl velmi slibný, jenže ve střední pasáži Češi polevili a domácí snížili až na 11:12. Na rozdíl od páteční smolné prohry se český celek oprostil v důležitých fázích od nevynucených chyb a opět o dva míče odskočil. Tento bodový odstup zůstal až do konce a do závěrečného míče se opřel Jakub Novotný. Nováčci v soutěži si tak mohli vychutnat nejen první výhru, ale i prémii sto tisíc korun.

Řecko - Česká republika 0:3
Sety: -27, -22, -23. Rozhodčí: Hosni (Eg.), Menghini (It.). Čas: 86 min. Diváci: 3720.
Řecko
Gkiurdas, Tsakiropulos, Rumeliotis, Kyriazis, Chatziantoniu, Kurnetas, libero Stefanu - Lappas, Karipidis, Bozidis, Ntrakovits, Pantaleon.
ČR
Rak, J. Novotný, Pláteník, Lébl, Zapletal, Kubala, libero Obdržálek - Staněk, Dubš, Polák.

Reklama

Související témata: