Hlavní obsah

I mladý český lev ve službách šejků z Bahrajnu si dělá zálusk na Starou dámu

Praha

Labužnické hody čekají na české fanoušky cyklistiky v sezóně, která se právě rozjíždí. Domácí scéna má v elitních stájích WorldTour hned šest zástupců, přičemž všichni se postupně téměř jistě objeví na některém z tří největších závodů světa.

Foto: teambahrainmerida.com

Český cyklista Ondřej Cink během závodu Tour Down Under v Austrálii.

Článek
Fotogalerie

Ve formaci Bora-Hansgrohe figurují Leopold König a Jan Bárta. První z dvojice sní o překonání českého maxima na Grand Tour, které drží v podobě páté příčky z Tour de France 2013 Roman Kreuziger. Šanci zapsat se do historie dostane devětadvacetiletý borec z Moravské Třebové při květnovém Giru, následně by v září měl absolvovat Vueltu.

„Jel jsem kombinaci Giro a Tour, ale podobu sezóny připravenou pro letošní rok jsem nezažil. Věřím, že mi bude sedět. Trať Vuelty by mi měla vyhovovat. Po Giru si člověk odpočine, nabere síly a začne znovu trénovat. Spousta lidí jako Aru či Chaves to tak v minulosti udělali a konečnému výsledku to prospělo," přemítá König.

Jeho parťák Jan Bárta jako excelentní domestik týmu by neměl chybět v sestavě pro Tour de France, kde budou k nezaplacení zkušenosti dvaatřicetiletého borce pyšnícího se starty na slavném závodě v minulých třech ročnících.

Ve hře i Štybar, Vakoč a Kreuziger...

V barvách týmu Quick-Step Floors bojují Zdeněk Štybar a Petr Vakoč. Jednatřicetiletý Štybar se v sezóně 2015 zaskvěl etapovým triumfem na Tour, o dva roky dříve slavil dílčí triumf na Vueltě. I letos patří bývalý cyklokrosový fenomén mezi adepty účasti na Tour, stejně jako o sedm let mladší krajan Vakoč, jenž absolvoval třítýdenní klání ve Francii předešlou sezónu.

„Jsem na long listu, ale to nemá vůbec smysl řešit. Minulý rok jsem měl Tour slíbenou a už bylo řečeno, že ji pojedu. A po závodě Kolem Švýcarska moji nominaci tým zrušil. Nechávám vše otevřené a soustředím se na jaro, aby dopadlo dobře," říká Štybar.

Pouze zranění či nepředpokládané trable mohou připravit o start na Tour de France v pozici druhého lídra týmu Orica-Scott Romana Kreuzigera. Borec pyšnící se čtrnácti starty na závodech „velké trojky" (Giro, Tour de France, Vuelta) bude krýt záda Kolumbijci Chavesovi a současně usilovat o pátou pozici v Top Ten na slavném francouzském závodě.

...a možná i Cink

A účast na Staré dámě, jak je závodu s více než stoletou tradicí, možná čeká při premiérové sezóně po přestupu z horských kol na silnici Ondřeje Cinka. Šestadvacetiletý borec se zaskvěl nejprve při závodě Tour Down Under v Austrálii, pak oslnil devátou příčku při klání Kolem Andalusie a v sobotním Strade Bianche finišoval osmnáctý, což byl nejlepší výsledek týmu Bahrajn-Merida. Podle zákulisních informací je mladý český lev, jak Cinka titulují zahraniční média, v širší nominaci.

Na italském Giru se velmi pravděpodobně objeví Jan Hirt z prokontinentálního týmu CCC Sprandi, který dostal divokou kartu. O účasti tak teoreticky mohou snít i jeho parťáci Michal Schlegel a František Sisr. A právě "vstřícnost pořadatelů" v podobě udělení divoké karty by mohla start na některém ze třech nejprestižnějších závodů planety zajistit stáji Israel Cycling Academy, jejíž dres obléká Daniel Turek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články