Hlavní obsah

Čeští bikoví titáni se hecovali, kdo má v Africe větší brzdu. A oba sní o dalším triumfu

Praha

Bitva titánů na horských kolech odstartuje v neděli v Jihoafrické republice. A k radosti českých příznivců patří mezi nejžhavější favority Cape Epic, nejtěžšího etapového závodu dvojic bikerů, Jaroslav Kulhavý a Kristián Hynek. Oba už v minulosti prestižní podnik vyhráli a i letos bude jejich souboj nepochybně ozdobou závodu.

Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý (druhý zleva) a Kristián Hynek (druhý zprava) v cíli Cape Epic 2015.

Článek
Fotogalerie

V drsných podmínkách bikeři absolvují během osmi dnů 691 závodních kilometrů s převýšením 15 400 metrů! „Je to Tour de France bikerů," míní Kristián Hynek z týmu Topeak Ergon, jenž pojede ve dvojici s Rakušanem Albanem Lakatou. A zatímco český borec byl členem vítězného týmu (2014), jeho parťák ověnčený triumfy z největších závodů světa Cape Epic nikdy nevyhrál.

„Jde o jeden z mála závodů, který prověří jezdce dokonale po fyzické i technické stránce. Profilem i délkou jde o obrovsky náročný podnik," přitakává Jaroslav Kulhavý, dvojnásobný olympijský medailista, který ve dvojici se Švýcarem Christianem Sauserem ovládl závod v Jihoafrické republice v letech 2013 a 2015.

„A i letos jedeme pro vítězství. Pochopitelně může přijít blbý pád nebo technický problém, ale ambice máme nejvyšší," netají Kulhavý, že jediným cílem je zkompletování vítězného hattricku, po němž by se jeho parťák s šesti celkovými triumfy dostal do čela statistik.

Startovní listina je však letos mimořádně zvučná. Nechybí pětinásobný vítěz Němec Karl Platt, bývalý cyklokrosový mistr světa Belgičan Sven Nys, Australan Cadel Evans pyšnící se triumfem z Tour de France, tamtéž byl před čtyřmi lety třetí v absolutním pořadí Španěl Joaquim Rodríguez, Američan George Hincapie patřící v minulosti do sestavy Lance Armstronga na Tour či úřadující olympijský šampión Nino Schurter ze Švýcarska.

„Všichni nepojedou na celkové umístění. Někteří si chtějí užít, jiní vyhrát etapu. Ale jejich přítomnost závod hodně zrychlí. A ve dnech, kdy budou útočit, mohou způsobit problémy favoritům na absolutní pořadí," tuší Kulhavý. „S přibývající konkurencí roste prestiž. Mám dobrý pocit, že je o závod velký zájem," neděsí se soků Hynek, jemuž však vadí přítomnost Hincapieho, jenž má dopingový škraloup. „Pořadatelé vyhlásili nulovou toleranci hříšníkům, jenže tady asi zvítězil marketing a pravidla byla trošku popřena," krčí rameny Hynek.

CAPE EPIC 2017
Prolog (19. 3) 26 km/750 výškových metrů
1. etapa (20. 3.) 101/2350
2. etapa (21. 3.) 102/2350
3. etapa (22. 3.) 78/1650
4. etapa (23. 3.) 112/2150
5. etapa (24. 3.) 84/2100
6. etapa (25. 3.) 103/2750
7. etapa (26. 3.) 85/1350

Ve srovnání s Kulhavým volil totálně odlišnou přípravu. Od prvních lednových dnů se chystal v Jihoafrické republice, pečlivě studoval trať. „Podle čísel z testů mám lepší formu, než minulý rok," tvrdí Hynek. Jeho český sok naopak najížděl kilometry buď doma, nebo při několika soustředění na Kanárských ostrovech. „V nynějším období jsem za minulé tři roky nikdy neměl tak velkou výkonnost," lebedí si rovněž Kulhavý.

Oba čeští bikoví titáni mají skvělý vztah. „Jsme v pohodě, žádná řevnivost. A když je šance, pomůžeme si proti ostatním," shodují se oba borci a přiznávají, jak bedlivě se sledovali. „Jára má stoprocentně velmi dobrou formu. Klíčové bude, jak pojede jeho parťák Sausser. Toho musíme porazit. A stejně smýšlí Jára. Však mi v průběhu února posílal fotku mého týmového kolegy Albana, jemuž se tolik nedařilo. A měl poznámky, pro koho z nás bude náročnější tlačit do cíle parťáka," přiznává s úsměvem Hynek.

„Lakata vypadá v trošku horší formě. Ale pro oba ročníky, kde jsem startoval, platilo, že naši parťáci nám jeli za zády. Každopádně je skvělé, že ve dvou týmech jsou Češi usilující o vítězství," je přesvědčený Kulhavý.

Reklama

Související témata: