Hlavní obsah

Nezávislí vyšetřovatelé očistili Armstronga od dopingu na Tour

AMSTERODAM

Nezávislí vyšetřovatelé očistili Lance Armstronga od nařčení, že v roce 1999 dosáhl svého premiérového triumfu na Tour de France díky zakázaným látkám. Nizozemský právník Emile Vrijman, jehož najala k prošetření Armstrongova případu Mezinárodní cyklistická unie UCI, naopak obvinil z nesprávného postupu v kauze amerického cyklisty Světovou antidopingovou agenturu WADA.

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

Lance Armstrong prý na Tour de France nedopoval.

Článek

UCI zahájila vyšetřování poté, co loni v srpnu francouzský deník L'Équipe uvedl, že Armstrong v roce 1999 užíval zakázaný hormonální přípravek EPO. Údajně to dokazovaly zmrazené vzorky cyklistovy moči, které byly pět let nato znovu kontrolovány a odhalily přítomnost EPO. Testy na tuto látku oficiálně začaly až v roce 2001.

"Moje zpráva kompletně očišťuje Lance Armstronga z údajného užití dopingu během Tour de France 1999," uvedl dnes Vrijman. Jakoukoli spojitost se zakázanými látkami vždy popíral také sám cyklista, jenž loni po sedmém vítězství na Tour za sebou ukončil kariéru.

WADA vyznění zprávy zpochybňuje

Zpráva má 132 stránek a Vrijman v ní nejen očišťuje Armstronga, ale i kritizuje chování agentury WADA a Francouzské antidopingové laboratoře LNDD za to, jak v kauze postupovaly. "Jejich chování se neslučovalo s pravidly a zákony antidopingového kontrolního testování," uvedl Vrijman, jenž deset let vedl nizozemskou antidopingovou agenturu a poté obhajoval sportovce obviněné z dopingu.

Vrijman obviňuje WADA a LNDD z toho, že bez důkazů zpochybňovaly Armstrongovu čistotu. Šéf WADA Dick Pound v reakci uvedl, že mu vyznění zprávy přijde zvláštní. "Ať už byly vzorky pozitivní či nikoli, nevím, jak přišel nizozemský právník na to, že se jedna z nejlepších světových laboratoří mýlí. A říci, že je Armstrong úplně očištěn, je hodně podivné," řekl agentuře AP Pound.

Reklama