Hlavní obsah

Řežba v červených otáčkách a dva hloupé defekty. Po stříbře z Afriky šampión skočí na silnici

Praha

Snil o triumfu, musel se spokojit s druhou příčkou. Český biker Jaroslav Kulhavý na etapovém závodě dvojic Cape Epic 2017 společně se Švýcarem Christophem Sauserem vysněný vítězný hattrick nezkompletoval. I proto má dvojnásobný olympijský medailista jasno, že se do Jihoafrické republiky na prestižní maratónskou bitvu vrátí.

Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý během závodu Cape Epic 2017.

Článek
Fotogalerie

„Nepřiletěl jsem domů rozmrzelý či zklamaný. Jde o jiný závod, než když jede člověk sám za sebe. Z mého pohledu to bylo super. Možná jen škoda dvou defektů. Byly takové hloupé. Jednou šlo o uražený ventilek, což jsem nikdy nezažil. A podruhé nás zbrzdil prořízlý plášť. Přitom ani nešlo o neopatrnost, prostě se to stalo," krčil rameny rodák z Ústí nad Orlicí, který závod se švýcarským parťákem ovládl v letech 2013 a 2015.

Byť byl letos tahounem týmu Investec Songo Specialized, odmítl nezdar při útoku na třetí vítězství v třetím startu svádět na švýcarského parťáka, jenž usiloval o historické šesté prvenství.

„Chris se vrátil po dvou letech, kdy prakticky nezávodil. Zvládl Cape Epic perfektně, ale měli jsme jednoho ještě o stupeň zdatnějšího soupeře," uznal Kulhavý, že švýcarská dvojice Nino Schurter, Matthias Stirnemann byla silnější. „U Nina jsem výkonnost očekával. Matthias překvapil všechny. Kromě jedné etapy jeli skvělý závod," připustil olympijský šampión z Londýna 2012 a stříbrný z her v Riu 2016, kde nestačil jen na Schurtera.

Ve srovnání s Kulhavého prvním startem v Africe před čtyřmi lety se Cape Epic charakterem proměnil. „Styl závodění ovlivnily týmy z cross country. V minulosti šlo více o houževnatost a vytrvalost. Nyní se jelo velmi často v červených otáčkách, bylo hodně nástupů. Startovní pole zkvalitnilo, tudíž zrychlilo," přemítal Kulhavý.

Na Cape Epic se chce vrátit

Nutnost vyšších obrátek jej však nijak nezaskočila. „Byl jsem nejlépe připravený z třech dosavadních startů. A Chris rovněž. Poslední dva dny sice nebyl tak čerstvý, ale šlo o daň za stíhací jízdy z předchozích etap," vysvětloval Kulhavý, jehož v druhé polovině potkaly žaludeční trable. „Hlídal jsem si, abych pil jen balenou vodu, ale stejně se trable dostavily. Nicméně mě nesemlely a neztratil jsem kvůli nim, byť královskou etapu trvající čtyři a půl hodiny jsem musel zvládnout na jeden gel," popsal Kulhavý.

Příští rok se hodlá na Cape Epic vrátit a pokusit se o třetí triumf. „Nějaké možnosti už se rýsují, ale nechci předbíhat. Třeba do týmu Specialized přijde někdo nový. Nebo může klidně jít o člověka z jiného týmu, nemusíme jet oba na stejném materiálu. Podobná spolupráce funguje třeba u žen," přemítal Kulhavý.

V Jihoafrické republice si ověřil formu z předešlých týdnů, kdy se mu dařilo při závodech na Kypru. „Nyní budu mít pár dnů volnější režim, možná si jej zpestřím v sobotu silničním závodem," připustil Kulhavý, že jej láká start na tradičním klání Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš.

Hlavním programem českého bikerského fenoménu nadále zůstává cross country. „Postupně půjdu do kvality a nejvyšších intenzit směrem k Novému Městu," připomínal Kulhavý, že nejbližší prioritou je úvodní podnik Světového poháru na Vysočině (22. května).

Reklama

Související témata: