Hlavní obsah

Hlavně nespadnout a opatrně! Český lídr nechtěl ztratit závod před skutečným začátkem

Aktualizováno

Spokojený s výkonem, rozčarovaný absencí výsledku. Hodně smíšené dojmy měl český cyklista Roman Kreuziger ve službách stáje Orica-Scott po ardenských klasikách, kde nedosáhl na vysněný úspěch. Náladu si chce spravit při závodě Kolem Romandie, který odstartoval a třicetiletý závodník tam plní roli lídra týmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih prologu etapového závodu Kolem RomandieVideo: sntv

 
Článek

„Na ardenské klasiky jsem se připravoval a nemám jediný výsledek. Při Amstel Gold Race jsem spadnul, pak při Valonském šípu byla určitá týmová taktika. A v Lutychu jsem měl sice dobrý, opravdu dobrý den, ale závod se vyvíjel na závěr se sprintem, takže mě tým nechal tahat ve prospěch Adama Yatese a Michaela Albasiniho. Taktice jsem se musel podřídit. Jsem v týmu nový a nemohu si dělat, co se mi zlíbí," ohlížel se smířlivě Kreuziger za třemi závody.

„Přestože výsledek se nedostavil, vedení týmu bylo s mým výkonem spokojené. I proto bylo rozhodnuto, že při Romandii pojedu jako lídr," uvedl Kreuziger. „V neděli mi lékař vytáhl stehy z loktu, který jsem si roztrhl při pádu na horském kole při vyjížďce s dcerou ještě před cestou na závody. Doufám, že jsem si vybral všechnu smůlu a nyní se vše otočí k lepšímu," přál si Kreuziger.

V úterní bitvě o čas ztratil šestadvacet vteřin. „Podle předpovědní mělo být v závěru horší počasí, takže tým rozhodl, že já Simon Yates a Edmondson pojedeme dřív. Jenže nakonec v závěru byla trať sušší. Nicméně klíčové bylo nespadnout hned v prologu. I proto jsem zatáčky projel hodně opatrně. Skutečný závod začne ve středu," nechal Kreuziger nahlédnout do týmové taktiky.

„Má být až do pátku hodně špatné počasí. Důležité tedy bude se správně obléknout, zůstat maximální možnou dobu schovaný, abych neprostydnul a byl schopný v závěru podat co nejlepší výkon. Vedení znovu zopakovalo, že já a Simon Yates dostaneme maximální podporu, přičemž Simon řekl, že je připravený být mi k ruce. Chci z role lídra vytěžit maximum," naznačil Kreuziger, že si chce při etapách na švýcarském území zvednout náladu.

Cyklistický závod Kolem Romandie (WorldTour) - prolog (4,8 km):
1. Felline (It./Trek-Segafredo) 5:57,
2. Dowsett (Brit./Movistar) -2,
3. Edmondson (Austr./Orica) -7,
4. Schachmann (Něm./Quick-Step),
5. Campenaerts (Belg./LottoNL) oba -8,
6. Roglič (Slovin./LottoNL) -9,
...
50. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -24,
66. Kreuziger (ČR/Orica) -26.

Reklama