Hlavní obsah

Bikerům úvod SP v Novém Městě nevyšel, ženám opět vládla dánská zubařka

Aktualizováno

Českým závodníkům vstup do seriálu Světového poháru v cross country horských kol na trati v Novém Městě na Moravě vůbec nevyšel. V závodě žen byla nejlepší domácí závodnicí Jitka Škarnitzlová na 41. místě. Zvítězila Dánka Annika Langvadová. O moc lépe se nevedlo ani mužům do 23 let. Nejvýše se umístil na 37. příčce Matěj Průdek, vysoké ambice nedokázal naplnit Jan Vastl, který skončil jednačtyřicátý. Suverénně vyhrál Nor Petter Fagerhaug.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Annika Langvadová opět kralovala VysočiněVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Škarnitzlová dojela s více než devítiminutovým mankem. "Že jsem nejlepší Češkou, na tohle moc nehraju. Bylo přede mnou čtyřicet holek, takže je ještě hodně práce přede mnou," uvedla Škarnitzlová.

Pocitově prožila dobrý závod. "Pořád jsem měla pocit, že v těch kopcích jedu, nebyla tam žádná větší krize. Trošku škoda toho startu, že jsem se tam nedostala více dopředu. Pak jsem ve sjezdech doplácela na to, že jsem jela za pomalejšíma holkama, což byla ale má chyba," řekla Škarnitzlová.

Přiznala, že novoměstskou trať nemá úplně v oblibě. "Radši bych, kdyby tady byly dva delší kopce a ne pět kratších, ale je to pro všechny stejné. Bylo to však celkově super a strašně moc děkuji divákům, že přišli, i když tady nejela Katka Nash, a podpořili i nás, které nejezdíme tak vepředu. Byli skvělí," ocenila Škarnitzlová.

Langvadová překvapila sama sebe

Třiatřicetiletá Langvadová navázala na loňský triumf ve Vysočina Areně, kde si dojela pro titul mistryně světa. Do čela se dostala brzy po startu a zvítězila jasně před pětačtyřicetiletou Němkou Sabine Spitzovou, na níž měla k dobru takřka minutu, a Švýcarkou Lindou Indergandovou.

"Je to pro mě překvapení, protože jsem pořádně nevěděla, jak na tom jsem, a chybělo i srovnání se soupeřkami. Neměla jsem tolik závodů, protože jaro jsem z velké části věnovala studiu. A natrénováno mám daleko méně než loni," řekla Langvadová, studentka stomatologie na univerzitě v Kodani.

Přiznala, že během závodu jí přišly na mysl vzpomínky na minulý rok. "Jen jsem měla strach, aby mi v závěru nedošly síly, ale dopadlo to skvěle. Jsem vážně překvapená, jak dobře to šlo. Měla jsem celou dobu výborné nohy," dodala Langvadová.

Velká smůla potkala Catharine Pendrelovou, kterou z druhé příčky sesadily před polovinou závodu problémy s řetězem. Po dlouhé zastávce v depu dojela jednadvacátá.

Vastl měl zase svázané nohy

Jednadvacetiletý domácí šampión věkové kategorie do 23 let Vastl toužil zapomenout na předchozí nezdary na novoměstské trati, jenže po dobrém startu, kdy se držel v první pětce, se začal propadat a nakonec dojel až v páté desítce. "Sám nevím, kde je problém," řekl Vastl a v očích přitom ztěžka zadržoval slzy zklamání.

"Byl jsem připravený na sto procent, i od startu jsem se cítil dobře, jenže každý rok mám tady v Novém Městě svázané nohy. Nevím, jestli to je tím, že to byl první svěťák sezony a byl jsem trochu nervózní. Snažil jsem se to už konečně zlomit, protože mi to tady pokaždé nevyšlo. Už fakt nevím, co s tím," dodal nevěřícně Vastl.

První postupný cíl v podobě dobrého startu ho neuklidnil. "Chtěl jsem tam být v kontaktu, ale pak prostě ty nohy nebyly na to, abych s nimi mohl dál pokračovat," přiblížil Vastl důvody neúspěchu.

A začalo trápení. I přes umístění hluboko v poli poražených nechtěl vzdát. "Tohle je úplně nejhorší; máte před sebou hodinu závodu a člověk se trápí sám se sebou. Ale nikdy to tady nechci vzdávat, protože fanoušci sem dorazili i kvůli mně a hlavně kvůli nim to chci dojet. Ale je to fakt těžké, jedu jen údržbové tempo, protože to prostě nejde," řekl Vastl.

Závodu zpočátku vévodil Němec Lukas Baum, ale poté začal zbytku pelotonu odjíždět Fagerhaug a postupně navyšoval náskok. V cíli měl nakonec k dobru na druhého Lotyše Martinse Blumse 35 vteřin. Třetí skončil Dán Sebastian Fini Carstensen. Průdek ztratil na vítěze čtyři minuty a 55 sekund, Vastl nabral ještě o půl minuty větší manko.

SP v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě
Ženy - elite:
1. Langvadová (Dán.)1:28:45
2. Spitzová (Něm.)-56
3. Indergandová (Švýc.)-1:19
4. Wloszczowská (Pol.)-1:23
5. Bělomojnová (Ukr.)-1:23
...
41. Škarnitzlová (ČR)-9:11
59. Ježková (ČR)-13:33
60. Štěpánová (ČR)-14:03
63. Veselá (ČR)-15:01
67. Kuntová (ČR)-1 kolo
Muži do 23 let:
1. Fagerhaug (Nor.)1:16:39
2. Blums (Lot.)-35
3. Carstensen (Dán.)-40
4. Halme (Fin.)-54
5. Bertolini (It.)-1:07
...
37. Průdek (ČR)-4:55
41. Vastl (ČR)-5:26
77. Rajchart (ČR)-7:56
81. Kobes (ČR)-8:10
116. Kadlec (ČR)-11:24
Jelínek (ČR)nedokončil

Reklama