Hlavní obsah

Novák na French Open skončil

Tenista Jiří Novák si nezahraje čtvrtfinále grandslamového turnaje French Open. Třináctý nasazený dnes podlehl v osmifinále světové čtyřce Carlosi Moyovi ze Španělska po setech 5:7, 3:6 a 2:6. "Moya předváděl skvělý tenis, byl dnes prostě lepší," uznal Novák. "Dával jsem si na něj celý zápas velký pozor," řekl Moya.

Foto: Novinky s použitím ČTK

Jiří Novák prohrál na tenisovém French Open v Paříži se Španělem Carlosem Moyou.

Článek

Podle Nováka se zápas rozhodl z velké části už v prvním setu. Český hráč hned na úvod neproměnil tři brejkboly a celkem v této sadě zmařil šanci získat soupeřovo podání šestkrát. Moyovi se pak podařilo prorazit Novákovo podání za stavu 6:5 ve svůj prospěch. "Kdybych využil jeden z mých brejkbolů, tak se ten zápas mohl vyvíjet trochu jinak," uvedl osmadvacetiletý zlínský rodák.

Neproměněné brejkboly

Podle něj byl Moya ze začátku trochu nervózní, protože si byl zřejmě vědom toho, že jej soupeř v posledních třech vzájemných zápasech porazil. "Od druhého setu se už ale trošku uklidnil a začal předvádět výborný tenis," konstatovala česká mužská jednička. Jestliže Novákovi se v zápase podařilo proměnit jen jeden z devíti brejkbolů, Moya proměnil takřka každý druhý. V klíčových momentech navíc výborně servíroval, jako například v první hře třetího setu za stavu 15:40, kdy na dva Novákovy brejkboly odpověděl třemi nechytatelnými servisy v řadě.

Celkem se Moyovi v zápase podařilo 13 es, zatímco Novákovi jen dvě. "Snažil jsem se na dvorci dělat maximum, hrát svůj tenis, ale bohužel to na něj dneska neplatilo," poznamenal Novák. V zápase s Moyou potvrdil

Příští týden na challengeru v Prostějově?

Novák svou pověst hráče, který hraje v duchu fair play, když dvakrát opravil výrok rozhodčího ve svůj neprospěch a umožnil tak soupeři získat game. "To by přece mělo být automatické," zdůraznil Novák, který podle svých slov v takových chvílích na stav zápasu vůbec nemyslí. "Navíc jsme s Moyou velcí kamarádi, tak proč bych jej měl podvádět," dodal český tenista a popřál Moyovi hodně štěstí v dalších bojích.

Příští týden by si chtěl Novák zahrát na challengeru v Prostějově. Zatím však čeká na výjimku ATP, neboť přihlášku podával v době, kdy byl ještě v první světové desítce, což podle pravidel ATP start na challengeru vylučuje. "Samozřejmě bych rád podpořil český tenis a tenis v Prostějově," dodal Novák.

Reklama