Hlavní obsah

Závodění není čekání! Ani se Saganem neměl nikdo slitování, hájí se Žralok ze Sicílie

Praha

Sklízel obdiv za famózní výkon, současně čelili kritice. Ital Vincenzo Nibali se triumfem v královské etapě cyklistického závodu Giro d´Italia razantně vrátil do bitvy o růžový trikot pro lídra první Grand Tour sezóny. V úterý jej dokázal udržet Nizozemec Tom Dumoulin, jenž kromě soupeřů bojoval se střevními problémy. A král dne i s dalšími favority čelil výtkám, že nepočkal na vedoucího muže, když jej naléhavá potřeba přírody vyhnala do příkopu.

Foto: Alessandro Di Meo, ČTK/AP

Ital Vincenzo Nibali v cíli 16. etapy Gira.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Giro d´Italia - 16. etapa, Dumoulin ve strouze

Do cíle úterní etapy zbývalo 32 kilometrů, když Nibali dostal přes vysílačku informaci, že Dumoulin zastavil. „Nebylo jasné, co se stalo. Byli jsme těsně před druhým stoupáním na Stelvio. Jelo se vysoké tempo. Na chvilku jsme však zpomalili, prakticky zastavili. Jenže náskok jezdců v úniku rostl, ti nezpomalovali. A několik kluků začalo znovu útočit," popisoval Nibali okamžiky, kdy Dumoulin s odstupem desítek vteřin za největšími soupeři neseděl na kole, ale klečel v příkopu.

Daleko vpředu byl totiž Steven Kruijswijk z týmu Loto-Jumbo, Dumoulinův krajan, jenž rozhodně nezpomalil. A jeho náskok i výkon ohrožoval všechny zbývající favority. „Dostali jsme se do finále etapy. Je složité určit, zda zastavit. Nešlo o pád, ale o problém, který byl způsoben zřejmě špatným stravováním. Vybavuji si, že před časem měl podobný problém Peter Sagan. A nikdo se nezastavil, nikdo nečekal," krčil rameny Nibali.

Příměří v pelotonu je velmi pomíjivé. Dumoulin v úterý marně doufal, že mu Quintana vrátí gesto, po němž peloton na pokyn nizozemského závodníka v neděli počkal na Kolumbijce vypořádávajícího se s následky pádu. Ostatně právě Kolumbijcův Movistar projevil velmi málo trpělivosti, když Yatese (Orica), Thomase a Landu (oba Sky) před stoupáním na Blockhaus srazila motorka.

„Budu upřímný. Nikdy neočekávám, že by na mě někdo čekal, když zastavím. Mnohokrát jsem spadl, mnohokrát měl defekt. A znovu jsem prostě nasedl a dřel, abych manko smazal," krčil Nibali rameny a s notnou dávkou sarkasmu dodával: „Nevím, možná bychom měli změnit cyklistiku a mít rozhodčího, který závod zastaví před i za vedoucím mužem v případě jeho problému. Mnoho lidí mě určitě napadne, ale to je můj názor."

Každopádně Nibali ukázal obrovskou sílu. Ve stoupáních, tradičně ve sjezdech, kde exceloval a udivil i skokem přes mokrou pasáž vozovky, po níž následovala poslední ostrá zatáčka. A pak i při taktickém manévru v dojezdu, kdy využil minimální prostor, aby triumfoval. „Konečně jsme se dostali do fáze, kdy v etapě není jediné stoupání. Dlouhá etapa s mnoha stoupáními, to jsem potřeboval," lebedil si Nibali, že soupeřům zasadil těžkou ránu zejména pro psychickou pohodu. Žralok ze Sicílie je zpět...

Reklama

Související témata: