Hlavní obsah

Le Monde: Armstrong přiznal lékařům, že bral EPO

Lance Armstrong v minulosti bral zakázaný prostředek zvyšující výkonnost erythropoietin (EPO) i jiné dopingové látky. Tvrdí to v dnešním vydání francouzský list Le Monde s tím, že užívání dopingu přiznal sám americký cyklista lékařům v době, kdy se léčil z rakoviny. Armstrong dnes ale zprávu popřel.

Článek

"Sedminásobný vítěz Tour de France (Armstrong) řekl 28. října 1996 doktorovi univerzitní nemocnice v Indianě, že užíval látky zvyšující výkonnost," píše Le Monde.

Podle listu vyšly nové okolnosti najevo z výpovědí Armstrongova bývalého týmového kolegy Franckieho Andreua u soudu v Dallasu, jenž se konal od loňského října do ledna 2006. "Doktor se Armstronga po operaci mozku ptal, zda užíval v minulosti dopingové látky, aby se podle toho mohl zařídit při předepisování léků. Před Franckiem Andreuem a jeho manželkou Armstrong přiznal, že bral EPO, testosteron, růstové hormony a cortison," píše list.

Slavný Američan Armstrong, jenž po loňském rekordním sedmém triumfu na Tour de France skončil s cyklistikou, užívání zakázaných látek během své kariéry vždy vehementně popíral.

"Ta poslední historka, která mluví o přiznání k užívání drog na zvýšení výkonnosti v nemocnici v roce 1996, je naprosto absurdní a nepravdivá, stejně jako byla, když se před několika lety objevila poprvé," uvedl čtyřiatřicetiletý texaský rodák v oficiálním prohlášení. "Něco takového se nikdy nestalo," dodal.

S látkou EPO není Armstrongovo jméno v posledních měsících spojováno poprvé. Loni jiný francouzský deník l'Équipe uvedl, že má přístup k dokumentům z laboratoře, jež dokazují přítomnost EPO ve vzorcích Armstrongovy moči z roku 1999. Mezinárodní cyklistická unie UCI si k prošetření případu najala nizozemského právníka Emile Vrijmana, jenž ve své zprávě uvedl, že neexistují důkazy Armstrongova dopování a obvinil Francouzskou národní laboratoř a Světovou antidopingovou agenturu WADA z toho, že poškodily jezdcovu pověst.

Šéf WADA Dick Pound Vrijmanovu zprávu neakceptoval a podrobil ji kritice, Armstrong poté v týdnu kontroval, že by měl být Pound zbaven funkce.

Reklama