Hlavní obsah

Ullrich možná kvůli obvinění z dopingu podstoupí testy DNA

Německý cyklista Jan Ullrich se rozhodl bránit právní cestou proti tvrzení listu El País, že by mohl být zapleten do dopingového skandálu ve Španělsku. Po příjezdu do Štrasburku, kde v sobotu odstartuje Tour de France, kapitán stáje T-Mobile nevyloučil, že se podrobí testům DNA, aby dokázal svou nevinu. K tomuto kroku by však sáhl až po Tour.

Článek

El País napsal, že Ullrich je mezi cyklisty, které vyšetřují španělské úřady kvůli podezření z dopingu. Vyšetřovatelé prý v jedné madridské laboratoři objevili krevní konzervy uschované pro potřeby jezdců a některé nesly označení "Jan" a "Hijo Rudicio". Hijo znamená španělsky syn a Rudicio by podle policie mohl být Ullrichův dlouholetý poradce Rudy Pevenage.

Případnou zkouškou DNA chce Ullrich dokázat, že nalezená krev není jeho. "Nemám s těmi spekulacemi ve španělských novinách nic společného. Proto jsem dal pokyny svým právníků," řekl vítěz Tour de France agentuře DPA po příjezdu do Štrasburku, kam dorazil ve středu večer autem ze svého domova ve Švýcarsku se svou nastávající manželkou Sarou.

Soustředění na závod

Dvaatřicetiletý závodník rozhodně odmítl možnou spolupráci s lékaři Josém Merinem Batresem a Eufemianem Fuentesem, kteří jsou v rámci dopingové aféry vyšetřováni. Právě u Batrese byly nalezeny dokumenty údajně vedoucí k Ullrichovi.

V příštích týdnech se už nechce vítěz Tour de France z roku 1997 k aféře vyjadřovat a hodlá se soustředit pouze na slavný závod, který by rád po odchodu Lance Armstronga z pelotonu znovu ovládl. Vedení Tour rozhodlo, že mu navzdory informacím ze Španělska nebude ve startu bránit, ačkoli v minulých letech bylo na zmínky o možném dopingu účastníků závodu velmi citlivé.

Reklama