Hlavní obsah

Cyklistka Nosková má double, po časovce vyhrála i silniční závod

Vítězkou silničního závodu na společném mistrovství České a Slovenské republiky v Žiaru nad Hronom se stala Nikola Nosková. O svém triumfu rozhodla v závěrečném spurtu. Jedna z hlavních favoritek tak navázala na prvenství ve čtvrteční časovce a využila tak v obou závodech neúčasti držitelky loňského double Martiny Sáblíkové.

Foto: Sport.cz

Cyklistka Jarmila Machačová získala na MČR v cyklistice dvě medaile.

Článek

Všestranná cyklistka Nosková zvládla 82,5 kilometru dlouhou trať za 2:15:22. Lucie Hochmann skončila druhá, český bronz získala Jarmila Machačová, která dojela ve vedoucí skupině do cíle celkově čtvrtá za Slovenkou Alžbetou Pavlendovou. Také Machačová získala na letošním šampionátu druhou medaili, když byla druhá v souboji s chronometrem.

Nosková, čtvrtá nejlepší česká cyklistka z loňského hromadného závodu v Kyjově, naplno využila šanci v podobě absence trojnásobné olympijské šampionky v rychlobruslení Sáblíkové. Brzy dvacetiletá závodnice ženského profitýmu BePink Cogeas si dojela po časovce pro druhý domácí titul v elitní kategorii. Sáblíková vyhrála v předchozích letech 2013 až 2016 silniční závod čtyřikrát za sebou.

První z celkem tří okruhů o délce 27,5 kilometru přinesl pokus o únik v podání Hochmann, jež si vyjela více než minutový náskok. Utrhnout z hlavního pole se snažila i zkušená Machačová. Nejlepší dráhařka posledních let však svou snahu posléze vzdala.

Další její útok přišel ve druhém okruhu poté, co peloton dostihl uprchlici Hochmann. Společně s Machačovou se o nástup snažila Barbora Průdková, která dojela celkově sedmá a byla pátou nejlepší Češkou za Terezou Neumanovou. Machačová zkusila rozhodnout i v závěrečném kole tři kilometry před cílem, jenže Nosková si ji s přehledem pohlídala a po úspěšném spurtu se mohla radovat ona.

"Byla tu velká převaha Dukly. Když jsem si včera projížděla trať, tak jsem si říkala, že tu není žádný větší kopec, kde by se dalo ujet, tak jsem nevěděla, co od závodu čekat. Myslela jsem, že se ani závodní pole nerozdělí. Jak odjela Lucka, tak jsem byla docela naštvaná, protože jsem si odtáhla celé kolo sama, abych ji sjela, protože bylo logické, že Dukla ji dojíždět nebude. Naštěstí se to pak nějak nadělilo a pak už se docela spolupracovalo," popsala vítězka pro web Českého svazu cyklistiky.

Mezi juniorkami zvítězila Kamila Janů, jež se zaměřuje především na horská kola, před Terezou Švihálkovou a Markétou Hájkovou. "Silnice mě moc baví a chtěla jsem mít medaili, ale v titul jsem moc nevěřila, protože jsem v juniorkách teprve prvním rokem a okruh mi moc neseděl. Snažila jsem se držet vepředu, udržela se tam až do cíle a pak se rozhodlo ve spurtu," popsala Janů.

V 16 hodin vyjedou na trať o délce 110 kilometrů junioři. V cestě za titulem budou muset absolvovat čtyři okruhy o celkovém převýšení 1544 metrů.

Společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Žiaru nad Hronom - silniční závod:
Ženy (82,5 km):
1. Nosková (BePink Cogeas) 2:15:22
2. Hochmann (Dukla Praha)
3. Pavlendová (SR)
4. Machačová (Dukla Praha) všechny stejný čas
5. Neumanová
6. Keseg Števková (SR) obě -4

Reklama