Hlavní obsah

L'Équipe: Na seznamu podezřelých cyklistů i Hruška a Anderle

Mezi cyklisty podezřelými z dopingu, kteří jsou jmenováni ve zprávě španělské Civilní gardy, jsou také Češi Jan Hruška a René Andrle. Seznam 50 podezřelých, z nichž mnozí byli kvůli tomu vyloučeni z dnes začínající Tour de France, zveřejnil ve svém sobotním vydání francouzský list L´Équipe.

Článek

Hruška závodí za španělský tým 3 Molinos Resort a Andrle za českou stáje PSK Whirlpool. Do loňského roku působili v týmu Liberty Seguros, který se nyní jmenuje Astana-Würth a v pátek pár hodin před startem v Tour kvůli své účasti v aféře ve Španělsku odstoupil z pelotonu.

"Nevím co k tomu říci. Jsem překvapen, nevím o co jde. Doktora spojeného se skandálem vůbec neznám, nikdy jsem mu netelefonoval, nemailoval a viděl jsem jej pouze na fotografiích v poslední době. Myslím, že to samé platí i v případě René Andrleho," řekl ČTK Hruška.

Proč jejich jména figurují na seznam, netuší. "Jediné vysvětlení, které mám, je to, že jsme loni byli členy Liberty Seguros," uvedl Hruška, který měl v roce 2000 pozitivní nález na anabolický steroid nandrolon. Někdejší vítěz časovek na Giro d'Italia vědomý doping vždy popíral, cyklistická unie UCI mu později trest v podobě půlročního zákazu startů zmírnila.

Tři kategorie podezřelých

L´Équipe píše, že na seznamu podezřelých jsou aktivní závodníci, ti, kteří už se závoděním přestali, i ti, kteří už mají kvůli dopingu zastavenou činnost. "Je možné je rozdělit do tří kategorií," uvedl francouzský list.

Do první patří ti, jejichž totožnost je bezpečně zjištěna díky telefonním odposlechům nebo záběrům bezpečnostních kamer. Sem patří Santiago Botero, Oscar Sevilla nebo Jörg Jaksche. V další kategorii jsou ti, jejichž jména nebo pseudonymy se objevují v zabavených dokumentech. Poslední skupinu tvoří ti, jejichž jména se objevila v zaznamenaných rozhovorech, ale jejichž přímé zapletení do skandálu není prokázáno.

S výjimkou Botera, Sevilly a Jakscheho a dále Alberta Contadora a Sérgia Paulinha, kteří údajně patří do prostřední kategorie, list příslušnost dalších závodníků do jednotlivých skupin neupřesňuje, tedy ani obou Čechů.

Z padesáti zmíněných cyklistů patří podle L´Équipe 21 k bývalé stáji Liberty Seguros a 14 jezdí nebo jezdilo za Comunidad Valenciana. Tento tým měl rovněž startovat na Tour.

Reklama