Hlavní obsah

Prokop: Brazilci ze vzteku kopali i do popelnic

PRAHA

Jak prožívá Brazílie vyřazení fotbalistů z mistrovství světa ve čtvrtfinále? Na vlastní kůži se o tom mohl přesvědčit závodník ve fourcrossu na horských kolech Michal Prokop, který v sobotu vyhrál v brazilském městě Balneario Camborio závod Světového poháru a tím i celý prestižní seriál. KOMENTÁŘ MICHALA PROKOPA PRO PRÁVO

Foto: ČTK

Michal Prokop v čele závodu ve fourcrossu na MS bikerů v Luganu.

Článek

"Závody se jely hodně brzy, i když fourcross je většinou večerní záležitostí. Tady kvůli časovému posunu začínal fotbal ve čtyři odpoledne a my jsme končili asi hodinu předtím. Měli to tak udělané schválně, aby lidé stihli zápas a stejně byly v prostoru cíle dvě obrovské obrazovky, kde fotbal živě vysílali.

Když jsem jel autem do hotelu, zápas už se hrál a já v televizi stihl druhý poločas, protože jsem se zdržel na dopingové kontrole. V době utkání bylo všude ticho, život se prakticky zastavil. Ulice liduprázdné, lidé se dívali hlavně doma. Tady většina restaurací otvírá až v sedm večer a co jsem viděl, tak speciálně kvůli fotbalu otevřeli jen pár barů.

Všichni včetně personálu neodtrhnou oči od obrazovky. Maximálně si můžete objednat něco k pití, s jídlem byste v době fotbalu moc nepochodili. Lidé se neustále modlili, byli jako u vytržení. Fotbal je pro Brazilce opravdu náboženství, to člověk pozná na každém kroku.

Když s Francií vypadli, vypadalo to jako při demonstraci. Na pořádek dohlíželi policisté se samopaly. Všude lítaly petardy, lidi vyběhli na balkóny a vzteky vyhazovali na ulici všechno možné. Někdo se topil v slzách, někdo si vybíjel vztek. Sice zrovna nerozbíjeli výlohy, ale na ulici vzteky kopali do značek i popelnic. Prostě pěkná divočina."

Reklama

Související témata: