Hlavní obsah

Kessler se na Tour dočkal triumfu na druhý pokus

VALKENBURG

Německý cyklista Matthias Kessler se v úterý dočkal satisfakce na Tour de France, když den poté, co ho peloton dostihl několik desítek metrů před cílem, vyhrál třetí etapu s cílem ve Valkenburgu. Do žlutého trikotu vedoucího jezdce průběžného pořadí se v Nizozemsku oblékl dnes čtvrtý Tom Boonen, již tak zdecimovaný závod však přišel o další hvězdu.

Článek

Zhruba dvacet kilometrů před cílem byl totiž účastníkem hromadného pádu Španěl Alejandro Valverde, jenž měl patřit k největším favoritům po vyřazení Ivana Bassa a Jana Ullricha kvůli podezření z dopingu. Šestadvacetiletý jezdec, jenž loni porazil Lance Armstronga v etapě s cílem v Courchevelu, byl s podezřením na zlomeninu klíční kosti odvezen do nemocnice a ze závodu odstoupil.

Smutný konec kariéry prožil jen desítky minut předtím Nizozemec Erik Dekker, jenž před startem oznámil, že letošní Tour bude jeho posledním závodem. Šestatřicetiletý jezdec si při pádu způsobil obdobné zranění jako Valverde a stejně jako další účastník kolize Fred Rodriguez opustil trať "Staré dámy" v sanitce. Dekker, vítěz čtyř etap na Tour, by měl být od příští sezóny sportovním ředitelem v týmu Rabobank.

Sedmadvacetiletému Kesslerovi v pondělí nevyšel závěrečný šestikilometrový únik, v úterý proto zaútočil později a byl úspěšný. Člen stáje T-Mobile se vydal do sóla ve stoupání na Cauberg, jímž končila 216 km dlouhá etapa a kde je tradiční vrchol jednorázového závodu Amstel Gold Race. V pětatřicetistupňovém vedru nakonec Kessler uhájil pětisekundový náskok před pelotonem, který dovezl do cíle jeho australský týmový kolega Michael Rogers.

Na třetím místě skončil Ital Daniele Bennati těsně před mistrem světa Boonenem, jenž vysvlékl ze žlutého trikotu Nora Thora Hushovda. Boonen se tak ve středu v nejcennějším trikotu Tour ukáže i svým krajanům, šestá etapa totiž začíná v belgickém Huy a až poté se vrací na francouzskou půdu.

Jediný český cyklista na letošní Tour de France Pavel Padrnos v úterý ztratil na vítěze 22 sekund a celkově je dvaasedmdesátý.

Výsledky - 3. etapa (216,5 km):
1. Kessler (Něm.) 4:57:54, 2. Rogers (Austr.), 3. Bennati (It.), 4. Boonen (Belg.), 5. Zabel (Něm.), 6. Paolini (It.), 7. Freire (Šp.), 8. Mazzoleni (It.), 9. Totschnig (Rak.), 10. Wegmann (Něm.) všichni -5, ...79. Padrnos (ČR) -22.
Průběžné pořadí:
1. Boonen 14:52:23, 2. Rogers -1, 3. Hincapie (USA) -5, 4. Hushovd (Nor.) -7, 5. Savoldelli (It.), 6. Bennati oba -15, 7. Landis (USA) -16, 8. Karpec (Rus.), 9. Gončar (Ukr.), 10. Kessler všichni -17, ...72. Pardnos -57.
Etapy 93. ročníku Tour de France na Sport.cz
prolog1234567891011121314151617181920

Reklama