Hlavní obsah

Armstrong nedá na Tour ani ránu bez ochranky

L'ALPE D'HUEZ

Předloni americký cyklista Lance Armstrong v L'Alpe d'Huez triumfoval v horské časovce na Tour de France, v úterý sledoval jako jeden z mnoha tisíců diváků boj v patnácté etapě, která končila slavným stoupáním do tohoto lyžařského střediska. Během návštěvy ho bedlivě sledovali tělesní strážci, protože po nedávných slovních výpadech na adresu francouzských fotbalistů Armstrongovi údajně kdosi vyhrožoval smrtí.

Článek

Sedminásobný vítěz závodu přijel, aby podle svých slov podpořil milovaný sport, který zasáhl další velký dopingový skandál. "Upřímně řečeno, nepřijel jsem na Tour. Jsem tu kvůli tomu, co se stalo. Podle mě je teď potřeba se ukázat a říct: jsem fanoušek cyklistiky. Nejsem tu, abych fandil nějakému týmu, ale nejhezčímu sportu, co existuje," uvedl Armstrong s odkazem na aféru, která připravila letošní Tour o hvězdy Jana Ullricha či Ivana Bassa.

Američan v minulém týdnu při moderování předávání cen ESPY, při němž sršel vtipem a různými narážkami, označil čerstvé vicemistry světa za blbce. "Řeknu vám, kdo má pozitivní test. Pozitivně testováni byli francouzští fotbalisté, ukázalo se, že jsou to blbci," řekl Armstrong na ceremoniálu v Los Angeles.

Moc se neukazoval

Dnes se snažil dopad svých slov zmírnit. "Šlo o nedorozumění, moje vyjádření byla jen součástí velké komediální show," uvedl legendární cyklista, jehož vztahy s Francouzi jsou napjaté zejména kvůli obviněním z dopingu, s kterými v nedávné minulosti přišel deník L'Équipe.

Odvetě za svá slova neunikl. "Vítej, ve Francii, pitomče," přivítal ho v pondělí list France Soir.

Zřejmě i proto se Armstrong dnes na veřejnosti příliš neukazoval. Ve středu má absolvovat šestnáctou etapu v doprovodném voze svého bývalého týmu Discovery Channel s jeho manažerem Johanem Bruyneelem.

Reklama