Hlavní obsah

Kdyby mi šlo o peníze, nepřestupoval bych, komentuje český borec přesun mezi elitu

Praha

Splnil si sen. Parádními výkony korunovanými dvanáctým místem při květnovém Giru d´Italia si český cyklista Jan Hirt, bojující dosud v barvách týmu CCC Sprandi Polkowice, otevřel bránu mezi závodní elitu. Odměnou za dřinu minulých let mu je kontrakt na sezóny 2018 a 2019 v týmu Astana, patřícímu k absolutní elitě mezi stájemi World Tour.

Foto: Radek Malina, Sport.cz

Jan Hirt před časovkou na Giro d´Italia.

Článek

Můžete přiblížit, jak dlouho trvala jednání s cyklistickým kolosem, jakým je Astana?

Vlastně šlo všechno poměrně hladce a rychle. Jednání začala už v průběhu Gira a na jeho konci jsme byli domluvení. V průběhu dalšího týdne se jen doladily detaily.

Mohl jste si vybírat, nebo byla Astana jediným týmem z World Tour, který se ozval?

Stájí z nejvyšší kategorie bylo docela dost. V posledním týdnu Gira by rozhodně bylo z čeho vybírat. Ale já byl rozhodnutý, takže když se následně zástupci dalších stájí ozývali, už jsme se s manažerem ani neptali na konkrétní podobu nabídky.

Giro se vám vydařilo, posléze jste měl velmi dobrou formu a výsledky i při závodě Kolem Švýcarska. Neříkal jste si pak, jestli jste se neukvapil, protože výběr mohl být pestřejší?

Ne, určitě nelituju. Mým cílem bylo podepsat kontrakt co nejdříve, abych měl klid. Chtěl jsem mít vyřešenou budoucnost. Je fakt, že po závodě ve Švýcarsku, který je jednou z generálek na Tour de France, se mi ozývaly další týmy. Ale pro mě je Astana super možnost.

Proč vás uhranula právě Astana?

Podle mě šlo vždycky o velmi sympatickou stáj. Je to sice tým z Kazachstánu, ale kultura uvnitř formace je vlastně italská. Z poloviny tvoří tým Italové, což by mi mělo sedět. Dva roky jsem za stáj z Apeninského poloostrova jezdil. Navíc se domluvím italsky, což je plus. A pokud bude moje forma dobrá, měl bych dostat hodně prostoru, to bylo pochopitelně rozhodující.

Rozebíral jste přestup i s dalším elitním českým cyklistou Romanem Kreuzigerem, který v minulosti v barvách Astany závodil?

Vůbec jsme to neřešili. Byla to moje volba. Vše jsem konzultoval s manažerem, jinak s nikým. Nechtěl jsem do toho lidi zvenčí zatahovat. Je to hodně o sympatiích jednotlivců. Když to přeženu, někomu se nelíbí dres stáje a vás to může negativně ovlivnit. Proto jsem si rozhodnutí nechal čistě pro sebe. Vlastně ani manažer mě neovlivňoval. Předložil mi nabídky a rozhodnutí nechal na mně.

Bude složité nepodlehnout uspokojení, že přestupem do stáje nejvyšší kategorie jste cíl splnil, a tak máte svým způsobem splněno?

Takhle situaci vůbec nevnímám! Neříkám si: Dostal ses do World Tour, odjedeš ty dva roky, a pak skončíš s cyklistikou. To určitě ne. Chci využít příležitost, kterou jsem dostal, a zajet velký výsledek.

O Astaně se hovoří jako o jednom z výjimečných týmů mezi stájemi nejvyšší kategorie. Odráží se tahle pověst i ve výši kontraktu?

Rozhodně jsem dostal lepší kontrakt, než jsem měl doteď. A vlastně i o dost lepší ve srovnání s jinými nabídkami týmů z World Tour. V Astaně jsou jinde. Patří k elitě mezi elitou. Ale kdybych šel po penězích, nepřestupoval bych a zůstal v CCC.

Chtěl vás polský tým udržet za každou cenu?

Ano. Snažili se, abych zůstal. Docela mě překvapilo, jak moc o mě stáli. Ve finále mi nabídli ještě lepší finanční podmínky, než Astana! Prožil jsem v CCC tři roky a k týmu mám určitý vztah. Jsem vděčný za příležitosti na velkých závodech, kde jsem se mohl ukázat. Ale neměl jsem jistotu startů na Grand Tour, musel bych čekat, jestli dostaneme divokou kartu. Proto jsem snil o stáji z World Tour.

Astana má všechny velké závody garantované. Sníte vyloženě o některé z velkých třítýdenních bitev?

Vždy záleží na trase závodu. Vnímám a vím od kluků, že Tour je mediálně mimořádně sledovaná a provází ji výjimečná atmosféra. Jednou v životě bych ji chtěl jet. Ale záleží i na trase závodu. Kdybych měl letos na výběr mezi Girem a Tour, volil bych italský závod. Zahrnoval mnohem víc kopcovitých etap, což mi sedí.

Došlo při rokování o kontraktu i na řešení vaší pozice? Dostanete šanci jet některou ze tří Grand Tour jako lídr?

V pozici hlavního lídra pro Giro, Tour nebo Vueltu nejsem. Je ještě brzy na takové závěry, protože není jasná podoba týmu a z ní vyplývající rozdělení závodů. Kdybych toužil po pozici absolutního lídra, zůstal bych v CCC. Určitě budu muset někdy pracovat pro ostatní kluky, ale příslib, že dostanu šanci se ukázat, existuje. Řeknu to tak, že nějaké láhve s vodou během sezóny určitě rozvezu, ale posledním domestikem nebudu.

Máte představu, jak velký skok bude představovat přesun z prokontinetálního CCC do Astany řadící se mezi vyvolené týmy s garancí startů na všech velkých závodech?

Jsem ve velkém očekávání. I mezi elitou jsou rozdíly. Nechám se překvapit, ale doufám, že lepší podmínky se projeví na mojí výkonnosti. Věřím ve velký progres.

Stanovil jste si pro dva roky v Astaně konkrétní cíle?

Ambice mám vysoké. Jsem závodník, který se snaží o výsledek v celkovém pořadí. Zezačátku se budu muset podřídit vůli sportovních ředitelů. Když budu mít formu, určitě mi příležitost dají.

Sledujete nyní intenzivně přestupové dění na cyklistické scéně. Současná jednička Astany Fabio Aru by měl údajně nahradit Contadora v Treku, což by pro vás mohlo znamenat ještě více prostoru.

Jsem v obraze a vím, co se děje. Ale nestresuju se tím. Myslím, že pokud Fabio odejde, tým stejně přivede jiného super lídra, který může hned jet na vítězství v Grand Tour. Nevnímám situaci tak, že když Aru odejde, bude to moje výhra.

Reklama

Související témata: