Hlavní obsah

Královská etapa vynesla do čela Tour znovu Pereira

LA TOUSSUIRE

Královská etapa Tour de France výrazně zamíchala pořadím slavného cyklistického závodu, do jehož čela se po jednodenní pauze vrátil Španěl Oscar Pereiro. Při vítězství Dána Michaela Rasmussena dojel ve středu do cíle 182 kilometrů dlouhé trasy se čtyřmi těžkými výjezdy na alpské vrcholy na třetím místě se ztrátou necelých dvou minut.

Článek

Po šestnácti etapách má Pereiro před posledním horský úsekem a následnými závěrečnými třemi dny na prvním místě nadějný náskok 1:50 minuty před krajanem Carlosem Sastrem, který ho dnes těsně porazil. Dosud vedoucí Američan Floyd Landis zcela odpadl v závěrečném stoupání dlouhém přes 15 kilometrů a ztratil naděje na celkový úspěch v Tour. V průběžné klasifikaci klesl na jedenácté místo, na Pereira ztrácí osm minut.

Český cyklista Pavel Padrnos dojel se ztrátou 44 minut na 76. místě a stejná pozice mu patří celkově.

Rasmussen, jenž vyprovokoval už po devíti kilometrech tříčlenný únik, vyhrál všechny čtyři horské prémie. Oblékl se díky tomu do puntíkovaného trikotu nejlepšího vrchaře, který loni na Tour získal. Dnes udělal významný krok k jeho obhajobě, neboť před jeho dosavadním majitelem Davidem de la Fuentem ze Španělska vede o 45 bodů.

"Myslím, že jsem si ten trikot zasloužil. Měl jsem za cíl vyhrát etapu a získat ten dres, obojí je stejně důležité," uvedl Rasmussen, jenž v těžkém terénu čerpá i ze zkušeností bývalého závodníka na horském kole, na kterém získal v roce 1999 titul mistra světa. Navíc jeho žena pochází z Mexika, kde často trénuje ve vysoké nadmořské výšce.

Etapu si projel před měsícem

Na nejtěžší etapu letošní Tour se důkladně připravil. "Asi před měsícem jsem si celou trasu projel, takže jsem věděl, co nás čeká," řekl rodák z Kodaně, který byl velmi nespokojen po dvanáctém místě v předchozí horské etapě do L'Alpe d'Huez. "Včera mi to nešlo. Věděl jsem, že dokážu zajet mnohem lépe," dodal Rasmussen, jenž závodí mezi profesionály na silnici teprve čtvrtým rokem.

Dánský jezdec stáje Rabobank si vysloužil i Cenu Henriho Desgrangese (zakladatele závodu) honorovanou částkou 5000 eur, když na 45. kilometru projel jako první nejvyšším bodem 93. ročníku Tour. Tím byl 2645 metrů vysoký vrchol Col du Galibier.

Při následném sjezdu měl divoký pád Francouz Sylvain Chavanel, ale po ošetření mohl pokračovat na náhradním kole. Méně štěstí měl po karambolu Ital Daniele Bennati, třetí muž průběžného pořadí bodovací soutěže, který odstoupil. Stejný osud dnes potkal další čtyři jezdce.

U Landise panovalo rozčarování

Dvaatřicetiletý Rasmussen svým tempem setřásl kolegy z úniku Francouzce Sandyho Casara a Slovince Tadeje Valjavce a na předposledním vrcholu činil jeho náskok více než sedm minut. V závěrečném stoupání pronásledovatelé ztrátu snížili, ale Rasmussenovo druhé etapové vítězství na Tour neohrozili.

Landis byl dnešním debaklem natolik rozčarován, že v cíli prošel kolem novinářů bez jediného slova. V posledních dnech naopak stoupají akcie Němce Andrease Klödena, jenž se nenápadně posouvá zezadu a už mu patří třetí místo. Druhý muž předloňské Tour upíná své naděje především k sobotní časovce. "Pokud bych do té doby udržel současný odstup, byl bych spokojený," řekl.

Pereiro byl překvapen, že dostal druhou šanci hájit žlutý trikot. "V Pyrenejích mi všechno vyšlo, nečekal jsem, že se naskytne takováto příležitost znovu. Počkám si na zítřek, než začnu přemýšlet o celkovém vítězství," řekl španělský závodník.

Ve čtvrtek se cyklisté rozloučí s Alpami na 200 kilometrů dlouhé trase ze Saint-Jean-de-Maurienne do Morzine, která opět končí táhlým stoupáním.

Výsledky - 16. etapa (182 km):
1. Rasmussen (Dán.) 5:36:04, 2. Sastre -1:41, 3. Pereiro (oba Šp.) -1:54, 4. Evans (Austr.), 5. Klöden (Něm.) oba -1:56, 6. Moreau (Fr.), 7. Caucchioli (It.), 8. Dessel (Fr.) všichni -2:37, 9. Leipheimer (USA) -3:24, 10. Zubeldia (Šp.) -3:42,...76. Padrnos (ČR) -44:01.
Průběžné pořadí:
1. Pereiro 74:38:05, 2. Sastre -1:50, 3. Klöden -2:29, 4. Dessel -2:43, 5. Evans -2:56, 6. Meňšov (Rus.) -3:58, 7. Rogers (Austr.) -6:47, 8. Moreau -7:03, 9. Leipheimer -7:46, 10. Zubeldia -8:06,...76. Padrnos -1:49:17.
Etapy 93. ročníku Tour de France na Sport.cz
prolog1234567891011121314151617181920

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články