Hlavní obsah

Americký spurtér Farrar končí s cyklistikou

Americký cyklista Tyler Farrar ohlásil v 33 letech konec kariéry, i když měl ještě na příští sezonu smlouvu s týmem Dimension Data. Během patnácti let v profesionálním pelotonu vybojoval 29 vítězství, včetně etapových triumfů na všech třech Grand Tours. Nejvíce se mu dařilo na Vueltě, kde vyhrál tři etapy.

Foto: Mike Egerton, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

"Bylo to úžasné, nádherné dobrodružství, ale někdy je čas načít novou kapitolu," uvedl Farrar po nedělní Grand Prix Montrealu, kterou nedokončil.

Během kariéry si vysloužil reputaci jezdce, jehož účast v závěrečných spurtech často znamená hromadný pád. Někdejší slavný italský spurtér Alessandro Petacchi po jedné takové nehodě v roce 2014 v rozhovoru pro Gazzettu dello Sport uvedl, že za předchozí rok napočítal Farrarovi 18 karambolů a že to musí mít nějaký důvod. Američan se hájil tím, že za pády stojí vývoj v cyklistice, protože do spurtů se začalo zapojovat více týmů než dříve.

Americká cyklistika přijde o druhého výrazného jezdce. Farrar napodobil krajana Andrewa Talanského, který oznámil konec kariéry v 28 letech před pár dny. Talansky dokázal v roce 2014 vyhrát Critérium du Dauphiné, loni skončil pátý na Vueltě a v roce 2013 byl desátý na Tour de France.

Reklama