Hlavní obsah

Vyděšený rekordman. Vzal kolo a objel svět. Kolik dnů byl v sedle?

Paříž/Praha

Pokud se nudíte, máte šanci se na téměř tři měsíce zabavit a překonat rekord britského cyklisty. Mark Beaumont objel svět na kole za 79 dnů. Když dojel do cíle v Paříži, měl v nohách 18 000 mil, což je 28 968 kilometrů. Denně musel zvládnout v průměru 367 kilometrů! „Nemyslel jsem na to, co je přede mnou, ale vyděsilo mě to,“ přiznal extrémní cyklista, který vylepšil předchozí rekordní zápis o neuvěřitelných 44 dnů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cyklista na cestě prožil muka. Plival krevVideo: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mark Beaumont se vítá s rodinou

Světový rekord v této šílenosti byl nastaven v roce 2008 na 194 dnů. V průběhu let byl překonáván. Předchozí nejlepší výkon byl 123 dnů. Ten nejnovější už je jen necelých 79 dnů!

Vyčerpání, přemáhání, vůle. Beaumont spal v průměru pět hodin, na kole strávil 16 hodin denně. Tři hodiny měl na jídlo, odpočinek.

Z Paříže vyjel 2. července. Jel přes Evropu, Rusko, Mongolsko, Čínu, Austrálii až na Nový Zéland. Vrátil se přes Severní Ameriku. Cestu zakončil našlapanými kilometry po silnicích Portugalska, Španělska a Francie, kde se přivítal s nejbližšími.

V Rusku musel k zubaři

Proč to vše? Beaumont řekl, že byl inspirován dobrodružným románem Cesta kolem světa za 80 dní od Julese Vernea.

Každé ráno vstával ve čtyři hodiny, jedl 9 000 kalorií denně. „Byl to neuvěřitelný zážitek," svěřil se BBC cyklista, jenž žije v Edinburghu. „Byla to bezpochyby ta nejpřesvědčivější výzva, kterou jsem kdy chtěl od svého těla a mysli," dodal muž, který byl na trati 78 dnů, 14 hodin a 40 minut.

Jeho tým zahrnoval mechanika, experta na výživu, manažera a fyzioterapeuta. Při cestě zažil i dva pády, v Rusku potřeboval stomatologické ošetření. Zažil i teplotu okolo nuly, ale také smog a lesní požáry v Severní Americe. Po 79 dnech si mohl oddychnout, došlapal do cíle.

Reklama