Hlavní obsah

Cookson post předsedy UCI neobhájil, vystřídá ho Lappartient

Bergen

Francouz David Lappartient byl zvolen novým předsedou Mezinárodní cyklistické unie. V čele UCI vystřídá Brita Briana Cooksona, který ve funkci vydržel jen jedno volební období. Lappartient, jenž předsedá i Evropské cyklistické unii, vyhrál v dějišti mistrovství světa v Bergenu hlasování 45 delegátů s drtivou převahou, získal 37 hlasů, zatímco Cookson jen osm.

Foto: Sport.cz

Nový předseda UCI David Lappartient.

Článek

"Je to velká čest, jsem velice vděčný. Je to velká zodpovědnost a já se budu v příštích čtyřech letech snažit, abych si tuto důvěru zasloužil," řekl čtyřiačtyřicetiletý funkcionář.

Cookson převzal vedení UCI v roce 2013, kdy v čele světové cyklistiky vystřídal kritizovaného Ira Pata McQuaida. Podařilo se mu zlepšit pověst cyklistiky, která silně utrpěla dopingovými skandály, v dalších oblastech ale nepřesvědčil.

Zatímco Cookson v posledním předvolebním proslovu k delegátům sliboval mimo jiné zdvojnásobit investice do ženské cyklistiky a posilování globálního zájmu o cyklistiku, Lappartient vsadil na další zesílení boje proti zakázaným prostředkům včetně takzvaného mechanického dopingu a na boj s korupcí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články