Hlavní obsah

Pereiro se cítí jako skutečný vítěz Tour de France

PAŘÍŽ

Španělský cyklista Oscar Pereiro nebude mít problém přijmout vítězství na Tour de France, které mu spadlo do klína po dopingovém nálezu Floyda Landise. Původně druhý muž celkového pořadí na sobotní tiskové konferenci uvedl, že se cítí jako skutečný šampion Tour.

Článek

Pereiro svolal tiskovou konferenci poté, co analýza druhého vzorku potvrdila, že Landis na Tour dopoval. Američanovi kromě dvouletého trestu hrozí odebrání vítězství ze "Staré dámy". Představitelé Tour dnes uvedli, že už nepovažují Landise za vítěze, nicméně až do výsledku disciplinárního řízení není možné oficiálně změnit jméno letošního šampiona.

"Když jsem se dozvěděl výsledek vzorku B, začal jsem se cítit jako vítěz Tour. Vím ale, že je před námi spousta byrokratických kroků, navíc těžko říct, s čím přijdou právníci. Takže si asi budu muset ještě pár dnů nebo týdnů počkat, než to bude stoprocentní," uvedl Pereiro, jenž za Landisem v celkovém pořadí zaostal o 57 sekund.

Devětadvacetiletý Španěl litoval, že se triumfu dočkal až dodatečně. "Škoda, že jsme o tom pozitivním testu nevěděli dříve. Ten den v Paříži mohl být nejlepší v mém životě," připomněl vyhlášení vítězů na Champs-Elysées, kde byl dekorován jen jako druhý muž Tour.

Přesto však Pereiro neodsuzuje Landise, s nímž minulý rok jezdil ve stáji Phonak. "Považuju ho za svého přítele. Překvapilo mě a zranilo, co se mu stalo. Věřím mu, ale analýzy ukázaly, že zřejmě porušil pravidla," dodal cyklista, jenž se s největší pravděpodobností stane prvním dodatečným vítězem po porušení dopingových pravidel. To se ve více než stoleté historii závodu dosud nestalo.

Reklama