Hlavní obsah

Doma je Landis pořád vítězem Tour de France

MURRIETA

Kvůli pozitivnímu dopingovému testu na testosteron pravděpodobně Floyd Landis přijde o triumf v Tour de France, ale pro krajany doma v Kalifornii zůstává vítězem slavného etapového závodu. Amerického cyklistu v jeho bydlišti v Murrietě lidé otevřeně podporují.

Článek

V místním cyklistickém obchodě se stále prodávají trička s nápisem "Gratulujeme, Floyde". Prezident místního cyklistického klubu Ernie Sanchez, který se s Landisem přátelí, se zase postavil za Landise po tradiční sobotní vyjížďce na kole v rozhovoru s novináři shromážděnými před Landisovým domem. "Rád bych ho podpořil ve chvíli, kdy je dole," řekl agentuře Reuters.

Je přesvědčen o nevině třicetiletého Američana, jenž měl pozitivní test po sedmnácté etapě Tour. "Musejí ještě dokázat, že byl Floyd pod vlivem zakázané látky. Testovali ho osmkrát a jen jednou měl vyšší hladinu testosteronu. Myslím, že zvýšený testosteron je něco jedinečného a něco, čemu lidé pořád nerozumějí," vyjádřil své pochybnosti. Vyšli do ulic

Landisovi stále fandí i v jeho rodném městečku Farmersville v Pensylvánii. Místní občané po sobotním zveřejnění pozitivního výsledku kontrolního testu vyšli do ulic a s transparenty a žlutými tričky oslavovali cyklistu jako hrdinu.

"Lidé vědí, že je nevinný. Nikdy neudělal nic špatného," řekl Mike Farrington, majitel cyklistického obchodu v nedaleké Ephratě. "Nemůžu uvěřit, že by lhal," uvedla Mabel Horstová z komunity mennonitů, příslušníků jedné z reformovaných křesťanských církví, mezi něž patří i Landisovi rodiče. Přišla se prý zeptat novinářů, jak to s kontrolním vzorkem dopadlo, protože doma nemá televizi.

Americká cyklistická federace už předala Landisův spis národní antidopingové agentuře. Vedle odebrání titulu z Tour hrozí americkému cyklistovi dvouletý zákaz činnosti. Proti verdiktu se bude moci případně odvolat ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

Reklama