Hlavní obsah

Český biker Prokop získal světový titul ve fourcrossu

ROTORUA

Český reprezentant Michal Prokop získal titul mistra světa ve foucrossu horských kol. Na šampionátu na Novém Zélandu ve finále porazil na trati ve městě Rotorua všechny tři soupeře a navázal na triumf z roku 2003. Stříbro vybojoval Švýcar Roger Rinderknecht, bronzovou medaili má Guido Tschugg z Německa.

Článek

Prokop tím završil skvělou sezónu, v které se již před závěrečným závodem stal i celkovým vítězem Světového poháru. V pěti dosud odjetých dílech dokázal čtyřikrát zvítězit.

Na mistrovství světa byl pětadvacetiletý český jezdec nejrychlejší již ve středeční kvalifikaci a také ve všech vyřazovacích jízdách se mu soupeři dívali na záda.

"Jezdilo se mi skvěle. Dařily se mi starty a pokaždé jsem vedl již v první zatáčce. Jen ve finálové jízdě do mě trochu v té první narazil Tschugg, ale ustál to a potom již nebyl problém," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Prokop.

V desítce také Maroši

Také před rokem patřil na MS k největším favoritům, ale po pádu si zlomil kotník. "Proto mě návrat na světový trůn těší dvojnásobně," uvedl Prokop, který před nedávnem skončil čtvrtý na světovém šampionátu v bikrosu a v dubnu startoval i na mistrovství světa v dráhové cyklistice.

Vrcholem závodu měl být souboj Prokopa s obhájcem zlata z italského Livigna Američanem Brianem Lopesem. Ten zajel v kvalifikaci druhý nejrychlejší čas, ale v semifinále upadl a jeho medailové naděje se rozplynuly.

Do nejlepší desítky se prosadil i další český reprezentant Michal Maroši, který skončil třetí v "malém" finále a celkově obsadil sedmou příčku. Kamil Tatarkovič skončil dvanáctý a Lukáš Tamme obsadil jednadvacátou příčku.

V závodě žen postoupila v Rotorue do finále česká reprezentantka Jana Horáková. V boji o medaile obsadila poslední čtvrtou pozici a cenný kov jí unikl. Titul získala podle předpokladů Američanka Jill Kintnerová, která tím obhájila svůj loňský triumf.

Výsledky - foucross:
Muži: 1. Prokop (ČR), 2. Rinderknecht (Švýc.), 3. Tschugg (Něm.), 4. Atherton (Brit.), 5. Wichman (Niz.), 6. Longden (Brit.), 7. Maroši (ČR), 8. Lopes (USA), ...12. Tatarkovič, 21. Tamme (oba ČR).
Ženy: 1. Kintnerová (USA), 2. Beertenová (Niz.), 3. Molciková (Rak.), 4. Horáková (ČR), 5. Goughová (Brit.), 6. Buhlová, 7. Llanesová, 8. Vogtová (všechny USA).

Reklama