Hlavní obsah

Česká cyklistka Nash se stala prezidentkou komise sportovců UCI

Aigle

Česká cyklistka Kateřina Nash byla zvolena prezidentkou komise sportovců Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Dvacetičlenný orgán zastupující zájmy sportovců při jednání s funkcionáři povede do roku 2021. Díky novému postu by se v únoru měla stát členkou řídícího výboru UCI, který plní výkonnou funkci ve strukturách mezinárodní federace.

Foto: Michal Červený

Kateřina Nash při závodu MS v lucemburském Bielesu.

Článek

Dvojnásobná bronzová medailistka z cyklokrosového mistrovství světa Nash se členkou komise sportovců stala letos v lednu, kdy byla vybrána jako zástupkyně cyklokrosu. V komisi má mužského i ženského zástupce deset odvětví cyklistiky.

Nyní se čtyřicetiletá Češka, která začínala jako lyžařka, stala šéfkou komise. "Jsem nadšená, protože jsem sportovkyně celý svůj život a tohle je šance vrátit sportu to, co mi tak dlouho dává," uvedla v tiskové zprávě UCI účastnice dvou zimních a tří letních olympiád.

Těší ji, že bude pojítkem mezi UCI a sportovci. "To už fungovalo, když jsem byla zástupkyní za cyklokros, ale jako prezidentka komise sportovců budu zvána na všechna nejdůležitější jednání a budu mít šanci vystoupit a být vyslechnuta. Když chcete něco změnit, musíte být součástí toho procesu," prohlásila.

Na nové povinnosti si udělá čas. "Jsem blízko konci kariéry a je dobré se zaměřit na něco jiného," poznamenala.

Komise sportovců se snaží zlepšit postavení cyklistů, propagovat etické jednání a chování podle zásad fair play a dohlížet na bezpečnost při závodech. Její členové mají mít také roli ambasadorů cyklistiky.

Reklama