Hlavní obsah

Vinokurov vyhrál druhou etapu Vuelty za sebou

ALTO DE LA COBERTORIA

Druhý etapový vavřín za sebou získal na cyklistické Vueltě Alexander Vinokurov. Kazašský jezdec v neděli zaútočil v závěrečném stoupání královské deváté etapy, která měřila 207,4 kilometru a zahrnovala šest horských prémií, a vyhrál s náskokem 16 sekund před Alejandrem Valverdem.

Článek

Španělský cyklista se díky druhému místu ujal vedení v průběžném pořadí a završil tak šťastný den domácích fanoušků. Ti v průběhu celé etapy slavili triumf španělských basketbalistů na mistrovství světa a doprovodné vozy Vuelty na oslavu na trati troubily.

Vinokurov, kterého dnes do Španělska přijel povzbudit i kazašský premiér Danial Achmetov, se vydal do posledního stoupání společně se svým kolegou z týmu Astana Andrejem Kašečkinem a rychle si vypracovali mírný náskok. Dosavadní lídr závodu Janež Brajkovič jejich tempu nestačil a zachytit nedokázal ani nástup skupinky vedené Valverdem.

Přibližně dva kilometry před cílem na 1170 metrů vysokém vrcholu Alto de La Cobertoria Vinokurov za sebou nechal i Kašečkina, unaveného Kazacha v závěru předstihl i útočící Valverde. "Viděl jsem, že Vinokurova už nechytím, tak jsem místo toho bojoval o celkové vedení," řekl v cíli Valverde.

První skupinu pronásledovatelů přivedl se ztrátou 43 sekund Carlos Sastre. Brajkovič ztratil více než dvě minuty a v průběžném pořadí se propadl na šesté místo.

Závod dnes po pádu skončil pro kapitána stáje T-Mobile Bernharda Kohla. Rakušan, jenž v průběžném pořadí figuroval na osmém místě, vyletěl při sjezdu z Puerto de San Lorenzo ze silnice a musel být převezen do nemocnice. Jak vážná jsou jeho zranění, zatím není známo.

Vuelta - 9. etapa
Fonsagrada - Alto de La Cobertoria, 207,4 km
1. Vinokurov (Kaz.) 5:50:43 hod., 2. Valverde (Šp.) -16, 3. Kašečkin (Kaz.) -21, 4. Sastre, 5. Marchante (oba Šp.) 6. Di Luca (It.) všichni -43, 7. Beltran (Šp.), 8. Piepoli (It.) oba -1:46, 9. S. Sanchez (Šp.) -1:59, 10. Devolder (Belg.) -2:14.
Průběžné pořadí
1. Valverde 36:41:31, 2. Kašečkin -27, 3. Sastre -44, 4. Marchante -56, 5. Vinokurov -1:38, 6. Brajkovič (Slovin.) -2:05, 7. Di Luka -2:21, 8. Beltran -2:28. 9. Marzoli (It.) -3:59, 10. Szmyd (Pol.) -5:18.

Reklama