Hlavní obsah

Cyklista boří mýty. Přestal jíst maso a ve 105 letech přišel o lepší čas

Praha

Říká se, že věk je jen číslo. V tomto případě to platí na 105 procent. Francouzský cyklista Robert Marchand ve 105 letech stále sportuje a před pár dny si připsal rekord. Na oválu jel rychlostí více než 14 mil za hodinu. Nezdolný sportovec dokončil za 60 minut 92 kol nedaleko Paříže.

Cyklista Robert Marchand ve 105 letech stále sportujeVideo: Reuters

 
Článek

Věk mu nepřekáží, rekord si připsal i před pěti lety v kategorii do 100 let, dva roky poté opět slavil, jel průměrnou rychlostí 16 mil za hodinu. Letos mu byla kategorie přišita přímo na míru, aby se nemusel měřit s mladšími.

„Neviděl jsem varování, že mi zbývá už jen deset minut, jinak bych jel rychleji a čas by byl lepší," citoval Francouze server theguardian.com.

„Robert, Robert," skandovali fanoušci, když se blížil ke konci své jízdy. „Mohl být rychlejší, ale udělal velkou chybu. V uplynulém měsíci přestal jíst maso poté, co byl šokován nedávnými zprávami o tom, jak jsou zvířata vystavena krutému zacházení," nechal se slyšet fyziolog Veronique Billat.

Marchand se narodil v Amiensu. Pracoval jako hasič, žil také ve Venezuele a Kanadě. Do Francie se vrátil v šedesátých letech minulého století. Když mu bylo 68 let, učarovala ho cyklistika. Nyní je 105 letech nejlepší. „Pokud mi řekne, že chce zlepšit svůj rekord, budeme trénovat. Robert je skvělý příklad pro nás všechny," dodal trenér Gerard Mistler.

Reklama

Související témata: