Hlavní obsah

Obnovený závod Praha - Vary - Praha uvidí Svoradovu derniéru

Poprvé po šestnácti letech se v neděli uskuteční kdysi tradiční jednorázový cyklistický závod Praha - Karlovy Vary - Praha. Jednašedesátý ročník se pojede na trati 262 kilometrů za plného provozu a na start silničního závodu se naposledy ve své kariéře postaví nejúspěšnější cyklista posledních let Ján Svorada.

Foto: Event Concept

Na novou sezónu se Ján Svorada připravoval mimojiné s juniorskou mistryní světa v cross country Terezou Huříkovou.

Článek

Sedmatřicetiletý Svorada, který má na kontě 77 vítězství v profesionálním pelotonu a v letošní sezoně rozvázal smlouvu se stájí Lampre, však příliš nevěří tomu, že by navázal na vítězství svého otce v tomtéž závodu z roku 1965. "Byl by to krásný zážitek, ale už jsem spíš amatér a hlavně na horských kolech," řekl na dnešní tiskové konferenci k závodu Svorada.

Letos založil nový tým GRISOFT-XCR, kde je zároveň manažerem. Stáj se hodlá věnovat jak silničním, tak i horským kolům. Svorada do Varů a zpět původně ani jet nechtěl. "Ale pak jsem si řekl, že je to ideální příležitost tady skončit kariéru na silnici," vysvětlil. Přesto si nedělá ambice na vítězství. "Samozřejmě, že budu bojovat, ale na mě je to hodně dlouhé," přiznal.

Pojede se o trofej Jana Veselého

Slavnostní zahájení obnoveného závodu je připraveno na neděli v 8:00 na Letné, ostrý start bude však až na okraji Prahy na Karlovarské ulici o půl hodiny později. Vinou výstavby dálničního okruhu kolem Prahy nebude trať stejná jako při posledním ročníku v roce 1989. Cyklisty však čeká náročná trať se třemi vrcholovými prémiemi s cílem na Letné.

Vypsány jsou kategorie elite a do 23 let, přihlášena je zatím stovka závodníků. Na startu bude kompletní česká silniční špička včetně Zdeňka Mlynáře, René Andrleho či Lubora Tesaře, pro kterého tu bude stejně jako pro Svoradu poslední velký závod v kariéře na silnici. Ve startovní listině podniku, který byl založen již v roce 1921, jsou i jezdci z Polska a Slovenské republiky.

Pojede se o trofej s vyobrazením osminásobného vítěze závodu legendárního Jana Veselého, na níž jsou vyryta jména všech dosavadních vítězů, a také o 100.000 korun. Ještě dvacátý muž v cíli bude finančně ohodnocen. "Věříme, že to nebude jen jeden ročník a že se z toho opět stane tradice," řekl ředitel závodu Marek Kocáb z pořádajícího oddílu SK Neumětel.

Reklama

Související témata: