Hlavní obsah

Cyklistka Kozlíková chce na MS atakovat elitní desítku

BRNO

Dlouhodobě nejlepší česká cyklistka Lada Kozlíková chce za týden na mistrovství světa v Salcburku atakovat nejlepší desítku výsledkové listiny. Úřadující mistryně Evropy v dráhovém omniu absolvuje v Rakousku příští středu časovku jednotlivkyň a v sobotu 23. září se zúčastní závodu s hromadným startem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

"Větší naděje si dělám v časovce. Ráda bych se co nejvíc přiblížila pátému místu z olympiády v Aténách," připomněla Kozlíková na dnešní tiskové konferenci svůj dosud největší úspěch na silnici.

Trať časovky, která bude 26 kilometrů dlouhá, si byla už v létě cestou z vysokohorského soustředění ve Svatém Mořici prohlédnout. "Zjistila jsem, že je hrozně náročná. Její první polovina vede do kopce. Pak sice následuje kratší sjezd, avšak zbývajících pět až šest kilometrů pojedeme po rovině. Tam bude nutné se vyždímat ze všech sil. Časovka přesně ukáže, co v kom je," říká bývalá mistryně světa ve scratchi.

Ráda by se prosadila i v silničním závodě s hromadným startem. "Okruh povede zčásti po trase časovky. I tento závod s řadou převýšení bude hodně obtížný. Čekám, že se peloton, který bude zpočátku čítat asi 130 jmen, brzy roztrhá. Do cíle budou zřejmě přijíždět menší skupinky. Musím se pohybovat neustále vpředu, abych nepropásla rozhodující úniky," uvedla členka pražské Dukly.

Praděd je hračka

Kozlíková prý cítí před silničním vrcholem cyklistické sezóny solidní formu. "Mám za sebou vydařené soustředění ve Švýcarsku. Jezdila jsem tam do tak prudkých kopců, že teď pro mě bylo při domácím závodě hračkou vystoupat na kole na Praděd. A vyšla mi i časovka při mistrovství republiky," řekla.

Do Salcburku přijede šestadvacetiletou cyklistku povzbudit autobus fandů z Vyškova. "Budu mít aspoň pocit, že se mnou někdo soucítí," těší se Kozlíková na podporu z místa svého bydliště.

Ačkoli je před Kozlíkovou teprve mistrovství světa, honí se jí už hlavou Peking, ačkoli do olympijských her zbývají ještě dva roky. "Byla by to už moje třetí olympiáda. Účast na ní je naprostým vrcholem, jakého může sportovec dosáhnout. Start v Číně je pro mě další obrovskou výzvou. Budu se tam ale muset příští rok na světovém šampionátu ve Stuttgartu teprve kvalifikovat," naznačila, že MS v roce 2007 pro ni bude ještě mnohem důležitější než to nadcházející.

Reklama