Hlavní obsah

Kvůli úmrtí mladého cyklisty Rumšase policie zatkla šest lidí

V rámci vyšetřování loňské smrti mladého cyklisty Linase Rumšase dnes italská policie zatkla šest osob. Zadrženi byli mimo jiné majitel amatérského týmu Altopack Eppela Luca Franceschi, bývalý sportovní ředitel stáje Elso Frediani, lékárník Andrea Bianchi a někdejší trenér Michele Viola. Všichni jsou podezřelí, že nutili mladé jezdce užívat zakázané látky.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Jednadvacetiletý Linas Rumšas zemřel loni v květnu na selhání srdce poté, co doma zkolaboval. Podle vyšetřovatele se předávkoval dopingovými látkami. Policie prohledala dům Rumšasových nedaleko toskánského města Lucca i byt šéfa jeho amatérské stáje a našla zakázané látky a léky.

"Vzhledem k tomu, že tento mladík v týdnech před smrtí zaznamenal několik výborných výsledků v těžkých závodech, mnohem lepších než dříve, okamžitě vzniklo podezření, že za jeho náhlou smrt mohlo použití zakázané látky," uvedl policejní mluvčí na tiskové konferenci.

Podezření navíc posilovala pověst rodiny Rumšasových. Linasův otec Raimondas měl během své profesionální kariéry problémy s dopingem. Třetí muž Tour de France z roku 2002 a jeho žena byli odsouzeni ke čtyřměsíční podmínce za přechovávání a distribuci dopingových látek poté, co byla Edita Rumšasová zadržena v roce 2002 na francouzsko-italských hranicích s dodávkou EPO, anabolik a povzbuzujících prostředků.

Rumšas měl pozitivní test v roce 2003 na Giru d'Italia, po němž dostal roční distanc. Před dvěma týdny dostal čtyřletý trest za doping jeho druhý syn Raimondas mladší.

Šéf amatérské stáje Franceschi podle policistů verboval nadějné cyklisty a naváděl je k dopingu. K jeho užívání sloužil jezdcům mimo jiné i dům jeho rodičů, kde byly nalezeny různé pomůcky pro doping. V době trenéra Violy policie našla 25 lahviček obsahujících krevní doping EPO. Policisté znovu prohledali i dům Rumšasových, vyšetřují celkem 17 lidí.

Reklama