Hlavní obsah

Časovku na MS vyhrál Švýcar Cancellara, Češi neuspěli

SALCBURK

Titul mistra světa v časovce získal ve čtvrtek na šampionátu silničních cyklistů v Salcburku suverénně Švýcar Fabian Cancellara. Bývalý dvojnásobný juniorský šampión v této disciplíně porazil na trati dlouhé 50,8 kilometru druhého Američana Davida Zabriskieho o půldruhé minuty. Třetí skončil vítěz nedávné Vuelty Alexandr Vinokurov z Kazachstánu. Čeští jezdci neuspěli, Ondřej Sosenka obsadil 32. místo a František Raboň byl čtyřicátý.

Článek

Neupěl vítěz časovky z posledních tří šampionátů Michael Rogers. Australský favorit ztrácel hned od startu a nakonec se musel spokojit s osmým místem.

Na start se postavilo 52 cyklistů. Od začátku jel výborně Dán Brian Bach Vandborg, který vyrazil na trať už jako třináctý, tedy mezi outsidery. V čele pořadí na prvním mezičase jej vystřídal až jeden z favoritů Zabriskie a poté se před něj dostal již jen pozdější vítěz, který vedl po deseti kilometrech před Američanem o 18 sekund. Čeští jezdci byli již v té době bez nároku na dobré umístění, neboť se svými časy zařadili do čtvrté desítky průběžné výsledkové listiny.

Smůlu měl Vinokurov, kterému těsně před měřeným úsekem spadl řetěz, ztratil tím dobrých třicet sekund a navíc vypadl z tempa. Cancellara, který má vedle úspěchů mezi juniory ve sbírce i stříbro v kategorii do 23 let a před rokem v Madridu vybojoval bronz, jel famózně. Na druhém mezičase měl člen dánské stáje CSC před Zabriskiem k dobru více než minutu a bylo jasné, že o zlato by jej mohl připravit jen defekt. To se nestalo a cílem projel s náskokem, který je při takovéto akci zcela výjimečný. Úctyhodná byla i jeho průměrná rychlost, která na obtížné trati činila 50,66 km/hod.

Vinokurov, jenž kraloval časovkám na Vueltě, se v dalších kilometrech dokázal dostat do tempa, ale na dvojici nejlepších nestačil. Zrychlením ve druhé polovině závodu dokázal alespoň zdolat Vandborga a o tři sekundy jej odsunul na čtvrté místo.

Sosenka i Raboň na trati jeli bez potřebného rytmu a neustále ztráceli. Pro světového rekordmana v hodinovce Sosenku byl výsledek velkým zklamáním, neboť před rokem obsadil dvanácté místo a letos se chtěl dostat přinejmenším do elitní desítky.

MS v silniční cyklistice
Muži elite - časovka na 50,8 km
1. Cancellara (Švýc.) 1:00:11 hod., 2. Zabriskie (USA) -1:30, 3. Vinokurov (Kaz.) -1:50, 4. Vandborg (Dán.) 1:53, 5. Lang (Něm.) -2:09, 6. Kiryjenka (Běl.) -2:14, 7. Hoste (Belg.) -2:32, 8. Rogers (Austr.) -2:32, ...32. Sosenka -5:15, 40. Raboň (oba ČR) -6:17.

Reklama

Související témata: