Hlavní obsah

UCI vyšetří podezření z dopingu Wigginse i týmu Sky

Aigle

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) vyšetří podezření z dopingu, do něhož se dostal bývalý špičkový jezdec Bradley Wiggins i jeho tým Sky. Britská parlamentní komise je v pondělí obvinila ze zneužití takzvané terapeutické výjimky.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Britský cyklista Bradley Wiggins čelí nařčení z dopingu.

Článek

"Máme antidopingovou nadaci (CADF), která má pravomoc tohle vyšetřit. Chci, aby to udělali, aby bylo jasné, zda byla porušena pravidla," prohlásil francouzský šéf UCI David Lappartient v rozhovoru pro BBC.

Parlamentní komise v pondělní zprávě uvedla, že Sky a Wiggins překročili užíváním povolených látek zvyšujících výkonnost "etickou hranici". Vítěz Tour de France z roku 2012 a pětinásobný olympijský vítěz to popřel.

Výjimku pro užívání kortikosteroidu triamcinolonu obdržel na léčbu zánětů právě před vítěznou Tour před šesti lety. Podle sedmatřicetiletého cyklisty, jenž předloni ukončil kariéru, nešlo o účelové užívání látky. Bral ji kvůli pylu trávy, na který je alergický a který zrovna v tu dobu měl hlavní sezonu.

"Pokud používáte látky ke zvýšení výkonu, já to chápu stejně jako podvod," řekl Lappartient. Proto by rád znal závěry nezávislé nadace.

Reklama

Související témata: