Hlavní obsah

Tři tisíce kilometrů, dvacet dnů v sedle. Pocit skvělý, jen výsledek chybí, posteskl si Kreuziger

Radek MalinaSport.czPrávo

Dvacet závodních dnů v sedle, bezmála tři tisíce ostrých kilometrů. Český cyklista Roman Kreuziger vstoupil do sezóny, v níž bojuje o nový kontrakt, hodně dravě. „Cítím se skvěle, ale výsledek nemám žádný," posteskl si jednatřicetiletý jezdec stáje Mitchelton Scott.

Foto: Ondřej Hnilica/Scott

Roman Kreuziger (uprostřed) při představení vlastní cyklistické akademie. Vlevo sportovní ředitel Václav Novák a Petr Kubias.

Článek

V neděli se vrátil z etapového závodu Paříž-Nice, už v úterý představil projekt vlastní cyklistické akademie, kterou od letoška bude provozovat v Plzni a v Karlových Varech. „Chci dát talentovaným závodníkům šanci se rozvíjet. Zázemí u nás na západě Čech upadalo. Naučit je, že vše nejde ze dne na den, ale je třeba i velké trpělivosti," vykládal borec, jenž se pyšní nejlepším českým výsledkem z Grand Tour v podobě 5. míst z Giro d´Italia a Tour de France.

Právě velkou trpělivost musí Kreuziger projevit na startu druhé sezóny v barvách týmu Mitchelton Scott. „Když jsem minulou zimu do týmu přišel, šlo po čtyřech letech v barvách Tinkoff o velký šok zejména v prvním půlroce. Musel jsem se adaptovat na nová kola, závodní vybavení, zázemí. Ale pak jsem se zabydlel. Zimní příprava byla vydařená a teď přesně plním plán. Chtěl jsem v úvodu sezóny více závodit, což se děje," lebedil si Kreuziger.

Absolvoval etapový závod Valenciana, pak dva jednorázové podniky ve Španělsku, následně Tour Abú Dhabí a etapové klání Paříž-Nice. „Fyzicky se cítím velmi dobře. Myslím, že věci v týmu fungují lépe než v minulé sezóně. Osobně jsem se dlouho v úvodu roku necítil tak dobře. Ale bohužel se nedostavil efekt v podobě výsledku," posteskl si Kreuziger.

Parťák žlutý trikot neuhájil

Valenciana mu přinesla osmou příčku v absolutním pořadí, pak dostal šanci jet na výsledek v Abú Dhabí, kde byl po pěti etapách čtrnáctý. Následně ve Francii dřel ve prospěch Simona Yatese, jemuž pomohl skvělým výkonem v předposlední etapě skočit do čela pořadí. Jenže týmový parťák v závěrečných 110 kilometrech o čtyři vteřiny první pozici neuhájil.

„Když má tým před poslední etapou žlutý dres, všichni doufají, že jej udrží. Mrzí mě, že celkové vítězství týmu uniklo, ale vyhráli jsme etapu a měli zástupce na pódiu v konečném pořadí, tudíž z týmového pohledu šlo o úspěšný závod," krčil rameny Kreuziger.

V nynější sezóně mu vyprší kontrakt, ale boj o nový bere s klidem. „Smlouva, respektive jednání, se odvíjí od toho, jakou práci člověk odvádí a také co tým očekává. Myslím, že sobotní etapa na Paříž-Nice mi hodně pomohla, abych mohl začít vyjednávat o kontraktu. Je pochopitelně negativní, když se neví, zda určité týmy budou pokračovat. Ale už mám dost zkušeností. Pokud je člověk na úrovni, kde má být, tak si jej týmy vezmou, protože vědí, na co daného jezdce potřebují," nedělal si těžkou hlavu český cyklista.

Nyní jej čeká pár dnů volna, následně se přesune na Kanárské ostrovy. „Čeká mě soustředění v prostředí, kde je spousta možností připravovat se v kopcích. Budu tam jen s trenérem. Chci se dobře nachystat na další část sezóny," uvedl Kreuziger, jenž by měl absolvovat Ardenské klasiky a vrcholem první poloviny sezóny bude s největší pravděpodobností italské Giro.

Reklama