Hlavní obsah

Triumf pro Vakoče. Německý cyklista poprvé slavil a myslel na zraněného Čecha

Praha/Madrid

Německý cyklista Maximilian Schachman se v sobotu dočkal premiérového triumfu v profipelotonu, když ovládl šestou etapu závodu Kolem Katalánska. A díl své radosti poslal i svému parťákovi ze stáje Quick-Step Petru Vakočovi, který se zotavuje z vážného zranění po střetu s kamiónem na soustředění v Jihoafrické republice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němec Schachman vyhrál 6. etapu Kolem KatalánskaVideo: sntv

 
Článek

Jezdci kvůli obavám ze sněžení ukousli v šestém dějství závodu z původně plánovaných 197 km jen 117, na trati je ale i tak notně potrápil studený déšť a poryvy větru. Vítr do zad však nakonec paradoxně pomohl dvojici uprchlíků - Schachmanovi a Diegu Rubiovi, které peloton nestihl před cílem dostihnout.

Španělský závodník nasadil ke spurtu jako první, čtyřiadvacetiletý Němec jej ale na posledních 75 metrech předstihl a na cílové čáře mohl začít slavit první profesionální triumf. Ten pak věnoval svému týmovému kolegovi Vakočovi. „To byl den! Věnuji tohle vítězství Petru Vakočovi. Když jsem se mohl po těžkém zranění vrátit já, ty to dokážeš také! Udržuj si motivaci a zůstaň silný, kamaráde," napsal na svůj twitterový účet Schachman, který se sám loni úspěšně zotavil po karambolu na závodu Kolem Polska.

Průběžné vedení udržel Španěl Alejandro Valverde, který dojel bezpečně v pelotonu s 18sekundovým mankem. Před poslední nedělní etapou vede jezdec týmu Movistar o šestnáct sekund před Kolumbijcem Bernalem ze stáje Sky. Jan Hirt dojel 130. s více než tříminutovou ztrátou a v průběžném pořadí je na 29. místě.

Pětadvacetiletý Vakoč při lednovém kempu v JAR utrpěl vážná zranění poté, co jej a další dva jezdce srazil nákladní vůz. Český závodník se musel kvůli zlomenině několika obratlů podrobit ještě v Africe operaci, následně byl převezen do Prahy a absolvoval rehabilitaci v Motole. Tento týden se pochlubil na sociálních sítích videem, na němž se už opatrně opírá do pedálů - byť jen vleže a s krčním límcem. Současně vyslovil naději, že by se o řídítka mohl opřít ještě před koncem letošní sezóny.

Kolem Katalánska (WorldTour) - 6. etapa (117 km)
1. Schachmann (Něm./Quick-Step Floors)2:34:25 hod.
2. Rubio (Šp./Burgos-BH)‘‘
3. Bennett (Ir./Bora-hansgrohe)+18 s
4. Mohorič (Slovin./Bahrajn Merida)‘‘
5. Ferrari (It./SAE-Team Emirates)‘‘
...
130. Hirt (ČR/Astana)-3:10 min.
Průběžné pořadí:
1. Valverde (Šp./Movistar)24:56:48 hod.
2. Bernal (Kol./Sky)+16 s
3. Quintana (Kol./Movistar)+26
4. Latour (Fr./AG2R)+48
5. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott)+1:12 min.
...
29. Hirt+4:57

Reklama

Související témata: