Hlavní obsah

K Giru má nejblíže, však se pyšní českým top výsledkem. Při premiéře v Izraeli nechtěl riskovat

Praha

Pyšní se nejlepším českým výsledkem v dějinách Giro d´Italia. V roce 2011 vybojoval cyklista Roman Kreuziger na Apeninském poloostrově pátou příčku. A jako jeden z trojice mužů s trikolórou za jménem vydřel i etapové prvenství. Při historicky čtvrtém startu v úvodní Grand Tour sezóny bude závodník Mitchelton-Scott plnit roli hlavního pomocníka dvou týmových kolegů určených na boj pro celkové pořadí.

Foto: Alexander Kliment

Český cyklista Roman Kreuziger z týmu Mitchelton Scott.

Článek

„Giro je mi ze všech závodů nejblíže. Ke kopcům v programu mám nejblíže, atmosféra závodu je mnohem přátelštější a uvolněnější, než při Tour de France, kde je extrémní stres. A rovněž výsledkově se mi na Giru dařilo. Při prvním startu jsem získal bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka, při druhé účasti jsem vyhrál etapu a naposledy jsme před třemi lety ovládli jako tým díky Contadorovi celkové pořadí," rekapituluje jednatřicetiletý borec, který při prologu ztratil 55 vteřin.

„Spadl nám Jack Haig. A já nechtěl riskovat. Giro je dlouhé a začít s odřeninami by nebylo ideální. Trať prologu byla hodně kluzká. Dlouho nepršelo, na cestě bylo hodně olejových skvrn a silnice dost uskákaná. Určitě se daly jet zatáčky rychleji, ale zvolil jsem jízdu na jistotu, čemuž odpovídá výsledek," komentuje osmapadesátý čas Kreuziger.

Formu ladil v Itálii

Poslední fázi přípravy před přesunem do Izraele prožil v italském domově u Lago di Garda. „Jsou tam kopce dlouhé pětatřicet až čtyřicet minut, což jsem potřeboval, aby si tělo po klasikách zvyklo na jinou zátěž. Nejprve jsem dlouhé kopce jezdil v klidu, později s větší intenzitou," vypravuje Kreuziger.

Úkoly českého závodníka jsou jednoznačné. „Měl bych být Simonu Yatesovi a Estebanu Chavezovi k ruce ve finálních fázích v horách a chytat úniky, nebo do nich skákat a pokoušet se o etapové vítězství. Doufám, že alespoň jeden z kluků bude v Římě na pódiu," přibližuje záměry australského týmu Kreuziger.

Po úterním přesunu do Jeruzaléma, kde Giro netradičně startovalo, jej zaskočily extrémně vysoké teploty. Po pátečním prologu tuší těžký boj už v následujících dvou etapách odehrávajících se ještě na izraelském území. „Nedělám si iluze, že půjde o dva klidné dny. Hodně se pojede podél pobřeží, kde bude silný vítr, tudíž půjde o zajímavé závodění," přemítá český závodník a odhaduje, že po pondělním přesunu do Itálie bude následně bitva o vteřiny okamžitě pokračovat na plné obrátky.

Nebezpečí? Kluzké mramorové desky

„Na Sicílii není metr roviny. Etapy budou určitě hodně nervózní. A už ve čtvrtek je dojezd na Etnu, který naznačí, jak na tom kdo z favoritů skutečně je. Navíc při etapách na jihu Itálie je důležité i počasí. Náměstí v každém městě jsou z mramorových desek, které v dešti kloužou a jsou děsně nebezpečné," vypočítává nástrahy úvodní poloviny Gira Kreuziger.

Hlavní dva favority spatřuje ve Froomovi ze stáje Sky a Dumoulinovi hájícími barvy stáje Sunweb, jenž vítězství obhajuje. A závod začal triumfem v prologu. „Ukázal, proč má duhový trikot mistra světa z časovky. Mě překvapuje, že se koncentruje na Giro, protože na Tour je více časovek a on navíc umí dobře přejet kostky. Čekal jsem, že se zaměří až na červencový závod," říká Kreuziger. „Já pochopitelně doufám, že mezi hlavní adepty na pódium se zařadí i naši kluci Yates a Chávez."

Reklama