Hlavní obsah

Olympijský šampión se těší i na páteční šrot, byť musel upravit program před závodem

Praha

Elita horských kol se představí fanouškům při Světovém poháru cross country v Novém Městě na Moravě. Česká elita zasáhne do bojů o medaile už při pátečním závodě v short tracku.

Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý během úvodního podniku Světového poháru horských kol cross coutnry v Jihoafrické republice.

Článek

„Jde o zatraktivnění programu. Vidina dobré startovní pozice v nedělním závodě je velkou motivací. Musel jsem překopat předzávodní přípravu. Byl jsem zvyklý mít v pátek volno a teď pojedu třicet minut šrot. Nicméně se vážně těším," přemítal český reprezentant Jaroslav Kulhavý, olympijský šampión z Londýna 2012 a stříbrný z her v Riu 2016.

„Štěstí je vrtkavé, v tak krátkém závodě se může stát cokoliv. Když vše klapne, člověk získá super nasazení pro nedělní start, který je prioritou pro všechny," přitakávala česká bikerka Karla Štěpánová.

Po čtvrtečním předkrmu v podobě oficiálních tréninků čeká fanoušky už v pátek atraktivní bitva o body při short tracku, nově zařazené disciplíně. Závod bude trvat přibližně 25 minut, pojede se na zkráceném okruhu (1200 m) bez technických sekcí. Klíčová je maximální možnost předjíždět.

V závodě se představí šestnáct nejlepších z průběžného pořadí SP, doplní je čtyřiadvacet závodníků podle pořadí světového žebříčku UCI. Za triumf je 125 bodů do SP, tedy polovina z hlavního závodu cross country. Nejlepších šestnáct zaujme první dvě startovní řady v neděli při hlavní bitvě.

„Sami jsme zařazení short tracku do programu iniciovali, protože mít během víkend jeden elitní závod je málo. Jde o skvělý krok pro diváky, závodníky i týmy," nepochybuje Petr Vaněk, ředitel závodu.

Program Světového poháru
Pátek 25. května
18.00 - short track ženy, 18.45 - short tracky muži
Sobota 26. května
14.00 - cross country ženy do 23 let, 16.00 - cross country muži do 23 let
Neděle 27. května
11.20 - cross country ženy, 14.35 - cross country muži

Reklama