Hlavní obsah

Armstrong se před Tour de France cítí silný

PRAHA

Americký cyklista Lance Armstrong chce v červenci znovu potvrdit, že mu v současné době právem patří označení feonoména Tour de France. Závodník z Austinu se po triumfu v etapách Dauphine Libére cítí v plné síle a má šanci se zařadit po bok legend.

Foto: archiv

Lance Armstrong

Článek

Dosud triumfoval na Tour čtyřikrát a pokud i letos doveze do pařížského cíle žlutý trikot lídra, zařadí se po bok legend. Pětkrát dosud vyhráli jen čtyři lidé - Francouzi Anquetil, Hinault, Belgičan E.Merckx a Španěl Indurain. "Klidně mě počítejte mezi favority, ale hlavně dopředu neříkejte, že už jsem Tour vyhrál," nabádal novináře 31letý Armstrong po nedělním vítězství na Dauphine Libére. "Nečeká mě nic lehkého, budou to perné tři týdny," dodal.

Je to stejné jako v letech předchozích - jezdec stáje US Postal podřizuje vše úspěchu na nejslavnějším závodě roku. Všechny letošní starty, kterých stejně moc nebylo, bral vysloveně jako přípravu. Stejně jako vloni bral za generálku Dauphine Libére a i nyní dokázal tento závod vyhrát. Dokázal si, že je výborný v časovce i kopcích, což je předpoklad dobrého výsledku na Tour. Dobrý výsledek se v případě Armstronga rovná prvenství.

Čeká tvrdou dřinu

"Bude to znovu o dřině," uvažoval před jubilejní stou Tour de France. "Určitě přibydou těžcí soupeři, třeba Španěl Mayo, který mě hodně překvapil," upozornil na druhého muže celkové klasifikace na Dauphine Libére. "V dobré formě bude určitě i Beloki a nesmíme zapomínat na Ullricha."

Lídr stáje US Postal utrpěl v páté etapě zmíněného závodu pád. Při něm si bolestivě narazil loket a utrpěl několik odřenin. "Vypadalo to dost děsivě, ale byla to lekce pro celý náš tým. V tu chvíli jsem nad ničím nepřemýšlela okamžitě jsem sedl na kolo. Místo toho, abych zůstal sedět na silnici a kňučel bolestí," vyprávěl Armstrong. "Myslím, že si i kluci oddychli. Byli rádi, že je lídr v pořádku."

Americký fenomén Tour byl sice pořádně potlučený, ale vůbec si nepřipouštěl, že by do zbývajících dvou etap nenastoupil a přišel o vítězství. "Když jsem jel v sobotu ráno z hotelu na start, cítil jsem se jako starý dědek. Ztuhlý a zmlácený. Proto jsem nebyl úplně nejlepší ve stoupání na průsmyk Galibier," popisoval. "Lance se z toho dostal, zase chytil ten správný rytmus," pochvaloval si šéf US Postal Johan Bruynell.

Padrnos nechybí

Armstrong se po závodě chystal co nejrychleji do svého francouzského domova, kde rodina nejméně polovinu roku pobývá. "Týden si dám volno, abych se zotavil z pádu," prozradil otec pětiletého syna Luka a dvojčátek Isabelle Rose a Grace Elizabeth, kterým je rok a půl. "Musím dávat pozor, abych do lokte nedostal nějakou infekci. Na Tour musím být stoprocentně fit. Potěšující je, že se cítím moc silný," dodal optimisticky.

Už dnes je téměř jasná sestava týmu pro Tour. Vedle Armstronga pojede osm domestiků: jistí jsou jeho krajan Hincapie, Čech Padrnos, Rus Jekimov, Španělé Heras, Beltran, Rubiera, Kolumbijec Peňa a poslední devátý člen vzejde z trojice Landys (USA), Joachim (Luc.) a Michajlov (Rus.).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články