Hlavní obsah

Před bitvou o Hrad možná polkne sto dvacet kilometrů na silnici, aby se dost zahřál

Praha

Skvostné obsazení má pětadvacátý ročník cyklistického exhibičního závodu horských kol Pražské schody, který se pojede v úterý v metropoli s podtitulem Bitva o Hrad. Na startu bude kompletní trojice medailistů z olympijských her v Riu v čele se zlatým Švýcarem Nino Schurterem. Šestinásobného světového šampióna čeká v Praze premiéra.

Foto: Michal Červený

Olympijský medailista Jaroslav Kulhavý při Pražských schodech.

Článek

„Jsem hodně zvědavý, jaké budu mít nohy s ohledem na nedělní závod Světového poháru na Vysočině. Vím, že jde o mimořádně těžký podnik, jenž se těší ohromné popularitě. Musím si pořádně nastudovat trať," plánoval Schurter, který na Vysočině vyhrál potřetí v řadě.

Jeho úhlavní rival a stříbrný z Ria Jaroslav Kulhavý doufá, že si po devátém místě z Nového Města na Moravě spraví v Praze chuť. „Je to výjimečný závod. A mimořádně těžký. Nelze přijet jen tak z gauče bez tréninku. S každým rokem prestiž stoupá. A já neberu start na lehkou váhu," ujistil český závodník, že by rád zopakoval loňský triumf.

120 km na rozjetí

„Je to šílené. Nejdříve těžký sjezd po schodech, kde je potřeba maximální koncentrace. A pak hned stoupání na Jánský vršek. Prostě totální závod, ani chvilička odpočinku," přitakával Španěl Carlos Coloma, jenž se pyšní bronzem z brazilských bojů pod pěti kruhy.

Organizátoři se rozhodli zkrátit závod mužů z hodiny na jedenáct kol, které by nejlepší měli absolvovat přibližně za půl hodiny. „Osobně bych jel raději dva dny. Čím jsem starší, mám s rychlostí větší problémy. Ale dám si sto dvacet kilometrů na silnici jako rozjetí a snad to bude stačit, abych se těch třicet minut udržel ve vysokém tempu," vtipkoval Kulhavý.

Tuší, že půjde o mimořádně zajímavou bitvu. „Půjde vážně o výjimečný závod. Obsazení je skvělé, navíc budou na startu kluci, kteří během víkendu neabsolvovali svěťák. Nino Schurter bude chtít určitě vyhrát, ostatní kluci ho budou zase chtít zaříznout, protože olympijský šampión se neporáží každý den," přemítal Kulhavý.

Ženský závod elity vypsaný na sedm kol startuje v Nerudově ulici v 17 hodin, na startu bude i mistryně světa Jolanda Neffová ze Švýcarska. Muži vyrazí do ulic pod Hradem v 18.30 hodin. Už v 15.35 hodin je na programu start Open závodu pro veřejnost na pět kol.

Reklama