Hlavní obsah

Slavnostní ceremoniál v Baku zahájil první Evropské hry, vystoupila i Lady Gaga

Baku

První Evropské hry byly dnes slavnostně zahájeny v Baku. Speciálním hostem slavnostního ceremoniálu akce, na které se představí více než 6000 sportovců z 50 zemí - včetně 129 z Česka - byla americká zpěvačka Lady Gaga.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Ohňostroj během zahajovacího ceremoniálu Evropských her

Článek

Zaplněný Národní stadión v Baku s kapacitou přes 68 000 diváků, na kterém se budou v roce 2020 hrát i zápasy fotbalového Eura, viděl působivou show po vzoru olympijských her. Režíroval ji Řek Dimitris Papaioannu, jenž řídil i zahajovací ceremoniál her v Aténách 2004.

Ceremoniál tradičně připomněl momenty z dějin pořádající země. Prostor dostalo například dílo Nizámího Gandževího, slavného perského básníka, narozeného na území dnešního Ázerbájdžánu. Na stadionu se vzneslo i obří granátové jablko, symbolizující lásku a štěstí, a došlo i na létající koberec.

Českou vlajku na zahajovací ceremoniál přinesl triatlonista Tomáš Svoboda. "Přestalo foukat, takže vlajka přestala vlát a nevěděl jsem, co s tím mám dělat. Ale jinak super. Na takhle velkém stadionu s tolika lidmi jsem byl, ale jen v publiku," řekl Svoboda, jenž si krátil čekání po svém. "Bylo dlouhé, ale byla tam řada pěkných ženských," smál se.

"Samozřejmě, že se mi nepovedlo dodržet pokyny, které mi dali. Tedy držet vzdálenost za dívkou přede mnou. Nechtěl jsem jít osamoceně, tak jsem se nechal dojít," řekl Svoboda, jehož potěšilo, že slovenskou vlajku nesl triatlonista Richard Varga. "Nebyl jsem tam jediný," řekl.

Ve výpravě přímo na ploše byl tentokrát i střelec David Kostelecký, který přitom na čtyřech olympiádách vždy zahájení vynechal. "Bylo to dobré a mělo to atmosféru," uvedl olympijský šampion z Pekingu.

Program Evropských her začal již před večerním ceremoniálem, o první medaile se bude bojovat v sobotu. Ve hře budou bikeři Tereza Huříková, Barbora Průdková, Ondřej Cink, triatlonistky, zápasníci a soutěž družstev zahájí i stolní tenisté a tenistky.

Reklama

Související témata: