Hlavní obsah

Střelci Kostelecký ani Lipták nepostoupili v Baku z kvalifikace

Baku
Aktualizováno

Střelec David Kostelecký nepostoupil na Evropských hrách v Baku do bojů o medaile v trapu. Jedinému olympijskému vítězi v české výpravě unikla účast v semifinále v závěru kvalifikace. V dnešních dvou kolech minul vždy dvě rány.

Foto: David Taneček, ČTK

David Kostelecký nebude na Evropských hrách střílet o medaile v trapu.

Článek
Fotogalerie

"Bylo to náročné. V úterý to bylo lepší, dnes se podmínky zhoršily. Čekali jsme, že výsledky budou horší a díky tomu bude možné se do finále dostat na nižší výsledek. Myslel jsem si ale, že to zvládnu lépe," řekl Kostelecký, který nakonec trefil 119 ze 125 terčů.

Mezi šestici nejlepších v trapu neprošel ani druhý Čech Jiří Lipták, jenž minul ještě o dva terče více. "První den nebyl výsledek zase tak špatný, chtělo to potvrdit, ustát to a probojovat se do bojů o medaile. Bohužel to nevyšlo. Konečný nástřel 117 je zklamání," uvedl Lipták.

Šampion z Pekingu Kostelecký ještě v posledním pátém kole držel naději na semifinále, poslední dvě rány ale pokazil, ostatní soupeři naopak zastříleli lépe. V konečném pořadí tak obsadil 17. místo, Lipták skončil dvaadvacátý.

Ve vzduchové pistoli byl postup do osmičlenného finále nad síly osmnáctileté Terezy Přibáňové, v kvalifikaci byla osmnáctá. Stejné místo obsadil mezi muži Jindřich Dubový a v bojích o medaile také chyběl.

"Spokojený nejsem, ambice jsem měl větší. Mám ale problémy ve střelecké technice, které jsem potřeboval vyřešit, a očividně se to nepovedlo. Udělal jsem moc chyb, za které jsem draho zaplatil," řekl Dubový, kterého ještě v Baku čekají dva starty.

Do osmifinále prošla stolní tenistka Renata Štrbíková po výhře 4:2 nad Španělkou čínského původu Šen Jen-fej. Naopak zkušená Iveta Vacenovská ve 2. kole podlehla v sedmi setech Španělce Galii Dvorakové.

Do vyřazovacích bojů plážových volejbalistek postoupily oba české páry. Karolína Řeháčková s Eliškou Gálovou po prohraném prvním setu otočily výsledek proti domácímu páru Julija Karimovová, Raquel Ferreiraová a připsaly si druhé vítězství. Diana Žolnerčíková s Martinou Jakubšovou sice prohrály 1:2 s italskou dvojicí Laura Giombiniová, Giulie Totiová, ale i jediná výhra ve skupině jim na postup stačila. Do dalších bojů postoupily ze třetího místa až na poměr míčů.

"Sice jsme dnes prohrály, ale myslím, že jsme zahrály nejlepší zápas a nemáme se vůbec za co stydět," řekla Žolnerčíková, která krátce po duelu ještě netušila, zda pro ně turnaj nekončí.

"Chtěly jsme skončit minimálně na druhém místě, ale v úterý se nám nedařilo a celý den jsme nehrály, jak bychom chtěly. Dnes jsme si svým výkonem určitě zlepšily náladu, samy sobě jsme ukázaly, že jsme ten sport nezapomněly a pořád umíme hrát hezky. Vyrovnaně i s takovými týmy, co tu má Itálie. Bohužel ve druhém setu i tie-breaku jsme udělaly víc chyb, ale to se stává," uvedla Jakubšová.

Vítězně zahájily turnaj plážových volejbalistů Robert Kufa s Janem Dumkem i Přemysl Kubala s Janem Hadravou.

Naopak se soutěží se rozloučil boxer Vít Král, kterého v prvním zápase vybodoval Fin Dmitri Tretyak. Gymnasté Naim Ashhab a Martin Pelc nepostoupili z kvalifikace skoků na trampolíně.

Evropské hry v Baku:
Moderní gymnastika:
Družstva:
1. Rusko 35,300
2. Izrael 35,050
3. Bělorusko 34,850.
Box:
Do 75 kg - 1. kolo:
Tretyak (Fin.) - Král (ČR) 3:0
Plážový volejbal:
Muži:
Skupina E:
Kubala, Hadrava (ČR) - Van de Velde, Van Dorsten (Niz.) 2:0 (18, 19).
Skupina H:
R. Kufa, Dumek (ČR) - Santos, Rudych (Ázerb.) 2:0 (20, 19).
Ženy:
Skupina B:
Giombiniová, Totiová (It.) - Jakubšová, Žolnerčíková (ČR) 2:1 (-20, 14, 10).
Gálová, Řeháčková (ČR) - Karimovová, Ferreiraová (Ázerb.) 2:1 (-17, 21, 8)
Sportovní střelba:
Muži:
Trap - finále:
1. Alipov (Rus.) - Varga (SR) 15:14
O 3. místo:
Pellielo (It.) - Ling (Brit.)13:11,
...v kvalifikaci 17. Kostelecký, 22. Lipták (oba ČR).
Vzduchová pistole:
1. Mikec (Srb.) 201,8
2. Costa (Portug.) 201,5
3. Tužinský (SR),
...v kvalifikaci 18. Dubový (ČR).
Ženy:
Vzduchová pistole:
1. Arunovičová (Srb.) 199,5
2. Franquetová (Šp.) 196,3
3. Čajková (Běl.),
...v kvalifikaci 18. Přibáňová (ČR).
Stolní tenis:
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Ovtcharov (1-Něm.) - Prokopcov (ČR) 4:0 (12, 6, 9, 6).
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Štrbíková (ČR) - Šen Jen-fej (Šp.) 4:2 (12, -10, -6, 10, 18, 14)
Dvoraková (Šp.) - Vacenovská (16-ČR) 4:3 (-6, 5, -3, 9, -7, 8, 9).
Taekwondo:
Muži:
Do 68 kg: 1. Taghidze (Ázerb.), 2. Robak (Pol.), 3. Denisenkov (Rus.) a Gonzalez (Šp.)
Ženy:
Do 57 kg: 1. Jonesová (Brit.), 2. A. Zaninovičová (Chorv.), 3. Calvová (Šp.) a Glasnovicová (Švéd.).

Reklama

Související témata: