Hlavní obsah

Elitní horolezecké trio Jaroš, Mašek a Uher vyráží. Cílem jsou oba Gasherbrumy

PRAHA

Hned dvě osmitisícovky jsou cílem české expedice, v níž se sešla elitní trojice Radek Jaroš, Petr Mašek a Libor Uher. Zkušení horolezci vyrážejí za dobrodružstvím v pákistánském pohoří Karákorám v sobotu a během dvou týdnů by měli doputovat do základního tábora pod vrcholy Gasherbrum I (8080 m) a II (8035 m), na nichž budou působit téměř do konce července.

Foto: Radek Jaroš

Radek Jaroš na vrcholu Makalu. Český horolezec dosud zdolal devět vrcholů nad 8000 metrů.

Článek

Plán expedice je jasný. „Jako první se pokusíme zdolat normální cestou vrchol Gasherbrumu II. Poté se pokusíme o dokončení prvovýstupu jihozápadní stěnou Gasherbrumu I, který se loni nepodařilo dokončit Zdeňkovi Hrubému s Markem Holečkem,“ vytyčil na setkání s novináři cíle Jaroš, jehož sbírka osmitisícovek se v případě stoprocentního úspěchu rozroste na jedenáct kusů. K naplnění snu nejúspěšnějšího českého himálajisty by pak zbývaly vrcholy Lhotse, Annapurny a obávané K2...

K vrcholu Gasherbrumu II zamířit kromě zkušeného tria také dvojice nováčků: zakladatel cyklistické značky Author Martin Havlena a sportovní redaktor České televize Stanislav Bartůšek, který by měl poprvé v historii českých televizí zrealizovat živé vstupy přímo z výškových táborů. „Kvůli aklimatizaci i s ohledem na větší váhu televizní techniky půjdeme expedičním stylem. Samozřejmě ale bez použití kyslíku a výškových nosičů,“ poznamenal Mašek.

Pokud půjde vše podle plánu, napnou Jaroš a spol. po zdolání prvního cíle síly na druhý úkol. „Plán je to smělý. Tomuto směru se před pětadvaceti lety vyhnuli legendární Poláci Kurtyka s Kukczkou a podešli ho, neuspěla tam ani hvězda ruského horolezectví Valerij Babanov. Pokud by se to podařilo, byl by to významný počin. A bylo by krásné, kdyby se po jednadvaceti letech podařilo udělat v nejvyšších horách světa český prvovýstup. Záleží ale samozřejmě na mnoha ohledech. V první řadě na počasí, snad nebude v Pákistánu jaro jako tady v Česku, to by byly šance značně snížené,“ podotkl Jaroš.

Počasí bude klíčovým faktorem úspěchu, zdaleka ne však jediným. Kompletní trio českých dobrodruhů se totiž muselo vyrovnat před odjezdem s méně či více závažnými bolístkami. Uher se dlouho zotavoval z předloňského pádu ve Vysokých Tatrách, po němž skončil na jednotce intenzivní péče se zlomenými žebry, kotníkem a krvácením do plic. „Rok a půl mi trvalo, než jsem se z toho vyhrabal. Vše se podařilo vrátit do původního stavu. Nějaké omezení tam je, ale v horách by to neměl být problém. Sešroubovaný kotník už přežil několik extrémních závodů,“ líčil pokořitel K2.

Jaroš si při dubnovém vodáckém výletu na Korsiku vykloubil rameno, Mašek zase před třemi  týdny absolvoval operaci vnitřního menisku v koleni. „Jsem stále ve stadiu rehabilitace a tentokrát mi proto vyhovuje, že přesun do základního tábora trvá dva týdny. Bude čas, aby se rameno dalo úplně dohromady,“ věří Jaroš. „Už jsem přes týden v plné zátěži a je to dobré,“ zaklepal na dřevo Mašek. „Doktor by se ale tentokrát v základním táboře hodil. Nebo alespoň nějaká sestřička,“ dodal se smíchem Jaroš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články