Hlavní obsah

Talíř letí o rekord!

Je létající talíř v rukách zkušených borců schopen „uletět“ maratón rychleji než je hodnota světového rekordu, který vytvořil výkonem 2:03:59 slavný Etiopan Haile Gebrselassie v roce 2008 v Berlíně?

Foto: Petr Kotěšovec, WUCC 2010

Uletí létající disk maraton rychleji než je světový rekord?

Článek
Fotogalerie

Tak přesně o to se v pátek 7. května pokusí v rámci Pražského mezinárodního maratónu zástupci špičkových českých týmů - Silence a Hot Beaches. Jejich pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů bude zároveň i tréninkem na mistrovství světa klubů v Ultimate frisbee, které bude Česká asociace létajícího disku (ČALD) v Praze pořádat od 3. do 10. července 2010!

Štafetový závod létajícího talíře s časem proběhne v rámci veletrhu Maratón Sport Expo na Výstavišti v pražských Holešovicích. Deset lidí se rozestaví do řetězového postavení do vzdálenosti deseti metrů. Létající disk o váze 175 gramů tak postupně mezi všemi účastníky urazí 180 metrů při cestě tam i zpět.  Provedeno tak musí být 4219 desetimetrových hodů a poslední hod do vzdálenosti pěti metrů. Tím disk urazí trasu maratónu 42195 metrů.

Podobný pokus o rekord ještě nebyl uskutečněn. Je zaznamená světový rekord v nejdéle trvajících hodech, který je přes 72 hodin. Nejlepší výkon v Discatlonu, kdy 2 lidé běží maratón a házejí si při tom diskem, je 4:56:13.  Svědkem pokusu o co nejrychlejší odházení maratónu bude prostor u vstupu do areálu před Průmyslovým palácem na Výstavišti v Praze - Holešovicích. Začátek je připraven na 17:00, konec organizátoři plánují za dvě hodiny. Pokud by jim plán vyšel, rekord padne.

Reklama